2011. április 6., szerda

A Sajósziget

Miskolc mai területének vízrajza régen egészen más képet festett, mint ma. Elég csak a diósgyőri vár melletti tóra vagy az egykoron a belvárosban kanyargó Szinvára gondolni, de ott van (volt) a Pece is.
A város keleti szélén is van eltűnt vízfolyás. A Sajó egykor itt két ágra szakadt, és egy szigetet alkotott. Amennyire tudom, még egy strand is volt a mára már eltűnt ágon. Ma már csak az utcák neve (Sajószigeti út, Víkendtelep utca) és a vonalvezetésük, egy kis holtág és a légifotó árulkodik minderről:
Feketével hozzávetőlegesen jelölve az egykori folyóág. Kép forrása: Google Maps
A Víkendtelep utcának ma már természetesen semmi köze sincs a víkendezéshez, eléggé elslumosodott, ráadásul valamiért zsákutcát csináltak belőle, ami valószínűleg csak rontott a helyzeten.
A Sajó partja egyébként elég szép hely lehetne, ideális lenne kutyát futtatni, biciklizni.


De sajnos mostanában nem éppen kutyákat "futtatnak" arrafelé :-(

4 megjegyzés:

  1. Nosztalgia.
    Épp 30 éve hordtam arrafelé,a Víkendtelepre újságot.Már akkor sem víkendezők lakták,hanem rendes,szegény emberek,nyugdíjasok.Némelyik portán még kocsi is állt.Az egyik házban cirkuszosok laktak,az udvaron álltak a nagy teherautók a felszereléssel.A teleptől nyugatra még lehetett látni a Sajó-gátat,azt hittem hogy csak egy ága van.A Víkendtelep utcáról akkor még egy réten átmenve ki lehetett jutni a Sajószigeti útra.(A következő állomásom a TIGÁZ volt.)A réten a Sajó fele egy tanya volt,lovakkal.Télen amikor ki kellett mennem este újságpénzt szedni a Víkendtelepre,nem a lakóktól hanem a kiszökött kutyáktól kellett tartanom.

    VálaszTörlés
  2. Köszi az emlékfelidézést, nagyon érdekes!
    Van egy haverom, akinek a családja cirkuszos volt, majd megkérdezem ezekről a cirkuszosokról. A tanya még most is megvan, eléggé lepusztulva, és a kutyák most is kiszökdösnek. Van, ami nem változik :-) (Mondjuk lovak szerintem már nincsenek.)

    VálaszTörlés
  3. Megkérdeztem az ismerősömet, állítólag az 1910-es években a Cájáék laktak ott. Nem tudom, igaz-e...

    VálaszTörlés
  4. A sziget a zúgóval gyakorlatilag változatlanul ma is meg van! A vikend-telep volt többek között az evezős klubok helye, vele szemben a túlparton kertészetek. Lejebb volt a híres horgászhely az ún. Vér" a vágóhíd szennyvíz kifolyója stb. Egyébként kocsival kilehet menni a Sajószigeti útra!

    VálaszTörlés