2011. június 21., kedd

„Állati” szobrok Miskolcon

Miskolc egyik leghíresebb köztéri szobra Szanyi Borbála Mancsról mintázott alkotása. Mancs német juhász fajtájú mentőkutya volt, a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsapat híres tagja, aki a hazai mentőakciókon kívül számos katasztrófa sújtotta országban dolgozott. Szobrát 2004 decemberében avatták fel a Széchenyi és a Szemere utcák kereszteződésénél, a Szinva-hídon. Még élt, amikor a város szobrot emelt neki, ami ugye ritka kiváltság. A szobor előtt rendszeresen virágok vannak, bizonyítva, hogy sokan emlékeznek meg hálával Mancs tevékenységéről. 


Amennyire sikerült kiderítenem, jóllehet számos kutyát ábrázoló szobor van hazánkban és a nagyvilágban, de mentőkutya elmékére, tiszteletére állított szobor alig-alig akad.

Mancs szobra nem az egyetlen állatos szobor Miskolcon. Az állatbarát olvasók (és a magam) kedvéért kigyűjtöttem, hol találunk még ilyeneket. Ebben fő forrásom volt Szalax Miskolc-enciklopédiája, valamint az általa összeállított Wikipédia-oldal: Miskolc köztéri szobrai.
A belvárosban több állattal is találkozunk: egy szarvas például az Aranyszarvas Gyógyszertár, a ma is üzemelő műemlék patika cégére. Ez egyike volt Miskolc két első patikájának, melyek 1762-ben nyíltak meg. 19. századvégi bútorzata változatlanul megmaradt. A cégér kézzel faragott, életnagyságú aranyozott szarvas, melyet az első gyógyszerész, az Egerből Miskolcra költözött dr. Trangus Illés az egri kanonoktól kapott. Mára ezt az eredetit lecserélték.



Ugyanitt, az Erzsébet téren az MTA Miskolci Területi Bizottsága székházában található oroszlános díszkút Varga Éva alkotása, 1986-ból.

Oroszlános díszkút. Fotó: Szalax. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Miskolc_köztéri_szobrai

Ugyancsak Varga Éva alkotása az a madár, ami az Avason, a Középszer utcai szolgáltatóház előtti téren áll.
Fotó: Szalax. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Miskolc_köztéri_szobrai

Megyeri Barna alkotása, a Semmelweis kórház rendelőintézetének timpanonjában látható kígyót taposó nő viszont nem bánik túl finoman az állattal, még szerencse, hogy nem szó szerint kell értenünk a jelenetet.
 A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár előtt álló kőcsiga nekem nagyon tetszik, sajnos nem tudom, kinek az alkotása.

Miskolctapolcán, a Barlangfürdő „kagylója” alatt látható az ősélőlények szobra, szintén egyik kedvencem.
Fotó: Szalax. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Miskolc_köztéri_szobrai
Jószay Zsolt fából készült alkotása, a feltámadást és az örök életet jelképező főnix a Deszkatemplom szószékének koronáján áll. A művésznek egyébként nemrég nyílt retrospektív kiállítása a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében.

Főnix. Fotó: Szalax. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Miskolc_köztéri_szobrai
 Szintén mitologikus madarat, méghozzá turult találunk a szirmai Trianon-emlékművön. 
A Bükk felé indulva viszont már vadállatokkal találkozunk.
A Miskolci Állatkertben a kihalt állatok szoborparkja több kihalt fajnak állít emléket: van itt többek közt mauritiusi dodó (Fraknó Anna és Szelekovszky Magdolna alkotása, 2003), galápagosi óriásteknős (Miklós Zsuzsanna és Szelekovszky Magdolna alkotása, 2003), rodriguezi örvös arapapagáj, ami 1880-ig, és szélescsőrű papagáj, ami 1650-ig élt Mascarene (Mauritius) szigetén. Miklós Zsuzsanna alkotása a rodriguezi pálmagekkót megörökítő szobor, a felirat szerint 1920-ban halt ki. Frankó Anna készítette el az óriásalka szobrát, ami 1844-ben halt ki az Észak-atlanti szigetről (Antarktisz).
Az állatkertben egyébként az ivókutak is állatokat formáznak: elefántot, fókát.

Mauritiusi dodó. Fotó: Szalax. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Miskolc_köztéri_szobrai
 Lillafüreden a Lutra, Varga Éva alkotása (2009) áll. Már a város határán kívül, Bükkszentkereszten találjuk mackó mamát és bocsát, ők a Matáv síház udvarán állnak.
Ismertek más állati szobrokat a városban?
Az említett, de nem illusztrált szobrokról is szívesen fogadunk képet.

Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés:

  1. A kőcsiga Térplasztika névre hallgat és Kovács László munkája 1976-ból:
    http://www.szoborlap.hu/4869_terplasztika_miskolc_kovacs_ferenc_1976.html

    VálaszTörlés