2012. november 14., szerda

Hírünk a világban

Mint korábban beszámoltunk róla, a szerkesztőség a novembert külföldön tölti, ezért kevesebb a bejegyzés is.
De ha már napjainkat egy német könyvtárban töltjük, ami a kora újkor kutatásának a fellegvára, úgy illik, hogy megnézzük, milyen Miskolccal kapcsolatos könyveket tartanak a könyvtárban.
Úgyhogy beírtuk a könyvtár online katalógusának keresőjébe a Miskolc szót.
Íme a találati lista (kattintsatok a nagyobb képért):


A méltán híres wolfenbütteli Herzog August Bibliothek internetes katalógusa 6 Miskolccal kapcsolatos találatot jelez, ez valójában 4 könyv, mert a 4. és 5. számú az egyik könyv (6.) sorozatcímét listázza. A 4 könyv közül 2-nek a megjelenési helye Miskolc (1., 6.), a 2. könyv megjelenése a listában viszont egy ideig rejtélynek tűnt számomra, amíg ki nem derült, hogy szerzője miskolci születésű, jelenleg már Németországban élő és dolgozó tudós.


Valószínűnek tartjuk, hogy a miskolci kiadású könyvek egy miskolci illetőségű, valamikor itt is kutatásokat folytató vendégkutatónak köszönhetően kerültek a könyvtárba. A 3. kötet pedig egy Miskolcon megrendezett konferencia anyagát gyűjti össze, a konferencia szervezője a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete mellett a Wolfenbütteler Arbeitskreis für Renaissanceforschung Herzog August Bibliothek volt.


Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése