2011. január 18., kedd

Karácsonyi vásár a Széchenyi utcán

Ugyan már egy ideje magunk mögött hagytuk a karácsonyt, de az emlékek még viszonylag frissek, ez az apropója az írásomnak.
Minden magára valamit adó város rendez már nálunk is karácsonyi vásárt. A mi városunk karácsonyi vására azonban – hasonlóan más miskolci bódésoros rendezvényekhez – igénytelen és városképileg inkább visszataszító látvány volt, mint hangulatos. Egymástól különböző, fából, furnérból, ponyvából vegyesen összeállított, összetákolt bódék, sátrak elszórva a főutcán és az Erzsébet téren, hátukkal a villamosnak... Kellemesnek vagy szépnek legkevésbé sem volt nevezhető, inkább szánalmas volt.


És összehasonlítási alapot keresve most sem kell az európai nagyvárosokig vagy hangulatos nyugat-európai kisvárosokig menni. Debrecenben is sikerült egységes, fából készült, igényes házikókkal megrendezni a vásárt, és az egész szervesen illeszkedett a város karácsonyi díszítésébe.
Debrecen's main street at night
Fotó: Tigrii
Szilveszter környékén Észak-Csehországban jártunk, és még a 16.000 lakosú Jičín karácsonyi vásárának bódéi is egységes képet mutattak.


Vajon mikor lesz képes Miskolc levetkőzni ezt az ízléstelenséget és rossz értelemben vett provincializmust?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése