2011. január 19., szerda

Zenepalota

Január 3-án az Egyetem használatba vette a felújított Zenepalotát. Nem szeretném itt most részletesen leírni az épület és a felújítás történetét, de néhány érdekesség idekívánkozik.
1926-ban épült, Wälder Gyula tervei alapján. Az úr elég jól menő építész volt, ő tervezte többek között a Wekerletelep néhány házát, a Madách téri bérházat, a Villányi úti ciszterci gimnáziumot (szerette a neobarokk stílust).
A Zenepalota jelenlegi felújítása hosszú múltra és rengeteg tervváltozatra tekint vissza. (Már akkor készültek tervek, amikor 2004-ben visszakerültem Miskolcra.) A sajtóban mindenhol Puskás Pétert jelölik meg tervezőnek, de ez így önmagában nem igaz, a terveket Puskás Péter és Rudolf Mihály cégei közösen készítették. Eredetileg az épület bővült volna, erre végül nem került sor, ennek okaként Puskás Péter egyrészt az épület előtt futó ivóvízvezetéket jelölte meg, másrészt az épület műemlékké nyilvánítását (a kivitelezés így megdrágult, és a bővítésre már nem volt elég a keret.)
Nézzük inkább, hogy mi is épült. Maga a felújítás igen aktuális volt. Nagyjából három éve csináltam ezt a fotót a padláson, önmagáért beszél:


Ilyen állapotban volt az egész épület. De a jelenlegi munkálatok nem csupán felújítást jelentettek. A legnagyobb változás, hogy a belső udvarból aula lett:


Hasonló horderejű a nyugati tűzfal homlokzatosítása:
ilyen volt
ilyen lett
Egész jó kis terecske lehetne ott, nekem a szemközti tűzfalra festett zongoristakéz is nagyon tetszik:


Kár, hogy pont oda építették az új Szinva-hidat, így terecske helyett 2x2 sávos utat kaptunk. Miskolcnak amúgyis komoly problémája szerintem, hogy "autópályákkal" (2x2 sávos utakkal) építik tele a várost, így közlekedni majd remekül lehet benne, de ki akar autópálya mellett élni? (Erről még lesz szó.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése