2012. május 16., szerda

Közösségi festés az Avason

Május 5-én a Dialóg Egyesület közösségi festést rendezett az Avason az Avasi Közösségek c. projekt keretében. A 10 hónapos program célja az Avas II. ütem Szilvás utca és Sályi István utca közötti tömbök lakói közti szociális szolidaritás, társadalmi felelősségvállalás megerősítése, valamint az interakciós szakadékok áthidalása. Most a Szilvás utca 9. számú ház lábazatát festették ki.

A képek a Dialóg Egyesület facebook-oldaláról származnak

Amint Sélley Andrea, az egyesület vezetője elmondta nekünk, a közösségi festés kezdeményezés attól közösségi, hogy 
1. a közös festést megelőzi egy felmérés és egy párbeszéd-sorozat. Ennek során kérdőívvel körbemennek a három kiválasztott tízemeletes házon, és arra kérdeznek rá a helyi közérzet mellett, hogy a kérdőív kitöltője szívesen venné-e a lábazat közösségi festését, részt venne-e ebben, és milyen motívumot szeretne.  
2. aztán követeznek a fókuszcsoportos beszélgetések, amiken megterveződik a motívum. A résztvevők elmondják az elképzeléseiket, ebben döntéseket kell hozniuk közösen (ami korántsem egyszerű feladat), majd a művészeti vezető, aki mindezeket végighallgatja, elkészít pár tervet, amiből megint közösen kell választani, közös megegyezést hozni. 
3. A kivitelezés szintén közösségi. Ez két nap alatt zajlik le: első napon fehérre alapoznak, majd éjszaka projektor segítségével szénnel kontúroznak, s másnap színessel festenek. 





Mindeközben a lényeg az, hogy az itt lakók ismerkednek, együtt dolgoznak, együtt gondolkodnak, hogy mit lehet még tenni a környezetükért, hogyan tudnák megoldani a közös problémákat. Az első közösségi festésen 25–30 lakost sikerült az egyesületnek bevonni az együttgondolkodásba és a munkába.
A nyár folyamán a Szilvás utca 2. és 13. számú házak lábazatának festésére is sor kerül, és remélhetőleg ennek hatására további változások várhatók az ott lakók életében. Az egyesület céljai közt szerepel, hogy az Avason elinduló pozitív változásokkal a környék hírét is javítsák.


Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése