2013. január 22., kedd

A leszakadt perecesi kapufa esete

Még ma is emlegetik azt a legendás történetet a perecesiek, amely az 1947. április  20-i perecesi futballmeccsen történt. De mi is történt, ill. hogyan is hagyományozódtak sokak emlékezetében az események részletei?
A történet szerint a perecesi labdarúgók a Fradi ellen játszottak, ám a Kertesi nevű játékosuk góllövése alkalmával leszakadt a kapufa. A perecesi csapat ekkor 3:0-ra vezetett, de a Fradi nem várta meg, hogy kijavítsák a kaput, hanem hazament. A meccset ezért meg kellett ismételni, amikor is a Pereces kikapott (más forrás szerint döntetlen lett a meccs). Állítólag így esett ki az NB1-ből.
Ennél izgalmasabb azonban az, ahogy a Fradinak az első meccsen mutatott gyenge teljesítményét magyarázzák a visszaemlékezők. Van olyan, aki szerint a pályát körülvevő akácfasor illata bódította el őket, és ezért legközelebb már hamarabb jöttek, hogy szokják az illatot, mások szerint viszont a magaslati levegő nehezítette meg a sztárcsapatnak a sporteseményen való teljesítést. Ez utóbbi magyarázat a sajtóban is megjelent, Csanádi, a Fradi játékosa a meccs után a Képes Sportlapnak így nyilatkozott a pályáról: „Poros, salakos, a fűnek nyoma sincs! Amellett a levegő is szokatlan. Hiába, a közel 1000 méteres magasságot meg kell szokni! Én egy negyedóra után már nyomást éreztem a mellemben...” (Képes Sportlap, 1947. április 22.) A szokatlanul gyenge teljesítménynek felmentést kereső magyarázat különösen megmosolyogtató annak fényében, hogy Pereces tengerszint feletti magassága 200 méter. Ilyen magasságban nehéz lenne hegyibetegséget átélni!
Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület tagjai az antropológiában szokásos interjúztatás módszerével gyűjtik a miskolci történeteket, legendákat. Ezt a történetet is nekik köszönhetjük, a részletek a Volt egyszer... a perecesi bányatelep címmel a Bányász Kulturális Egyesülettel együtt elkészített kiadványukban olvashatók. Sőt, a leszakadt kapufáról készült korabeli sajtófotót képeslapon is megjelentették. 
A régi miskolci képek és képeslapok kedvelői a könyvesboltokban megtalálhatják az egyesület által újra kiadott képeslapokat.

Ja, és az MLSZ utólag megadta a pontot a Perecesnek, így nem ezért estek ki a bajnokságból.
Ahogy az FTC Baráti Kör blog interpretálja:
„A megismételt találkozó 0:0-ás döntetlen eredményt hozott. Még később ezt az eredményt is megsemmisítette az MLSZ és jóváhagyta az első, csonka mérkőzés pályán elért eredményét. A Fradinak mondjuk az az egy pont hiányzott a Vasas ellenében a harmadik helyhez. Látható, hogy a furcsa döntések tényleg nem napjainkban kezdődtek…”
Az egykor NB1-es pálya ma így néz ki:

Kép forrása: magyarfutball.hu

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése