2014. január 30., csütörtök

Miskolchoz és a Bükkhöz kapcsolódó programok: kisvasutazás, könyvbemutató

Két érdekesnek ígérkező programra kaptunk invitálást a napokban. Mi sajnos külföldi tartózkodás miatt egyikre se tudunk elmenni, annál inkább ajánljuk őket a blog olvasóinak.

1. Február 15., szombat: Lilla-napi vonatozás
„Az ÉSZAKERDŐ Zrt. szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Lillafüredre és Garadnára induló Lilla-napi különvonataira! Látványos erdei sétákkal, fotósvonattal, majd disznótorossal és forralt borral várjuk utasainkat!”További információ, jelentkezés:

2. Február 27., 16:30, megyei könyvtár: Várnai Judit Szilvia A fehér barátok földjén. Diósgyőr és környéke története, mondái és helynevei c. könyvének beszélgetős bemutatója„Diósgyőr, amely ma Miskolc egyik városrésze (egykor önálló falu, illetve mezőváros), a középkorban a magyar királyi udvar gyakori itt tartózkodásának volt színhelye, a 19. század pedig az iparosodással kapcsolatban hozott számára ismertséget. A környéken két kolostora is volt a fehér barátokként is emlegetett pálos szerzeteseknek, akik emlékét a kolostorok mellett számos helynév és több helyi monda is őrzi.
Ez a könyv azonban nemcsak a pálosokról szól, hanem általában Diósgyőr és bükki környezete történetéről, mondáiról, hagyományairól és helyneveiről. Szerzője diósgyőri születésű nyelvész, többek között idegenvezető és túravezető is, aki olyan könyvet kívánt írni, amely a helybeliek, a környékre látogatók, a túrázni szeretők számára ugyanolyan érdekes olvasmány lehet, mint amennyire megállja a helyét megbízható szakkönyvként a történész, néprajzos vagy nyelvész szakemberek számára.”

További információ a könyvről:

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése