2011. január 27., csütörtök

Szubjektív kritika: a selyemréti villamosmegállók

A Selyemréten élek. A Zöld Nyíl projekt mintamegállóinak kialakítása folyamatban van – éppen itt. A villamosmegállóhoz most két szempontból kívánok hozzászólni, nem titkoltan némi elfogultsággal a környéket illetően.
1. Építészeti minőség, gondolat.
 A projekt honlapján a következőket olvassuk:
„A Zöld Nyíl megállóhelyeit olyan formában alakítjuk ki, hogy azok a környezet elvárásaihoz legjobban illeszkedjenek és egyben új színfoltjai legyenek az adott városrésznek. Valamint a peronok és várakozók, illetve azok közvetlen környezete alkalmas legyen személyes találkozókra, közösségi programok induló és érkező pontjaként való használatra. A villamosmegálló amellett, hogy esztétikai élményt nyújt, legyen pihenőhelye a megfáradt időseknek és jelentsen biztonságot a villamosról kerékpárra szállók járműveinek tárolásában.”
Amikor a villamosmegálló felépítményének váza épülni kezdett, örömmel konstatáltam: modern forma, igényes anyaghasználat, a megálló kimondottan nagyvárosias hangulatot keltett. Ugyan az autós ismerőseim közül sokan panaszkodtak arra, hogy a felépítmény olyan mértékben takarja a kilátást, ami már balesetveszélyes, különösen azoknak, akik a belváros felől érkezve a Zielinszky utcára akarnak bekanyarodni, én gyalogosként inkább csak a közlekedés új kialakításának az előnyeivel találkoztam: az autósok egyre inkább megállnak a zebra előtt várakozóknak, figyelmesebben is vezetnek. Most azonban nem is erről kívánok írni. A megállófelépítmény kialakítása (formája) egészen addig tetszett, amíg el nem kezdték behelyezni az üvegtéglákat. Vállalom: az üvegtéglával szemben nagyfokú ellenérzéssel viseltetek, véleményem szerint elmegy mondjuk egy fürdőszobában, de máshol nem. A villamosmegállók kialakítása a városban, úgy tudom, aszerint fog történni, hogy illeszkedjék az adott városrész jellegéhez. Nos értem én a gondolatot: Selyemrét = Augusztus 20. Strandfürdő. Értem, csak rossznak tartom. Talán a turistáknak valóban ennyit jelent ez a környék, de kinek épül elsősorban a villamosmegálló? Köszönöm, engem nem kell arra figyelmeztetni, hogy vizes létesítmény közelében lakom, tudom anélkül is. Pláne nem így, hogy fürdőszobába illő üvegtéglákkal „díszítik”. Akkor inkább tűnt volna el a tervből ez a gondolat, és maradt volna pusztán az igény, hogy a megálló szép legyen. Mert így – szerintem – nem az.

2. Kivitelezés.
Egy rövid mondatban is össze tudom foglalni a véleményemet: ez gányolás. Három napja a Boon-on jelent meg erről cikk, minden mondatával egyetértek. Olvassátok:
http://www.boon.hu/miskolc/selyemreti-villamosmegallo-mi-kerunk-elnezest/news-20110124-08260391

2 megjegyzés:

  1. Juhász-Nagy Balázs2011. február 8. 17:26

    Sziasztok!

    Még csak most értesültem a blogotokról, és nagyon örülök a kezdeményezésnek.
    Magam is szerettem volna indítani egy olyan oldalt, ahol kulturált mederben folyhatna vita építészetről, építészek és nem építészek között is.
    Miért ezt a bejegyzést választottam arra, hogy hozzászóljak?
    Mert tervezőjeként örülök, hogy végre összeszedett módon fogalmazódott meg kritika. (Bár megjegyzem az összképet elrontja hogy linkletétek a boon cikkét - úgy gondolom az írásaitok nem összemérhetőek az ott megjelenő szövegekkel.)
    Örömmel veszem a kritikát, viszont egy kis adalékkal színesíteném is. Azt tudnotok kell, hogy közel egy éve az MVK Zrt. kiírt egy ötletpályázatot, ahol pontosan arra lettünk volna kíváncsiak, hogy az egyes megállók környezetében élők milyen módon tennék egyedivé ezeket a felépítményeket. Sajnos a várt érdeklődés elmaradt, bár kaptunk néhány nagyon jó ötletet, amit igyekeztünk fel is használni. A Selyemrétre értékelhető javaslat nem érkezett.
    Az üvegtéglánál én is éreztem, hogy nem biztos, hogy a legjobb választás,és biztos vagyok benne, hogy lesz is még 1-2 ami hasonló érzést fog kiváltani, viszont abban is bízom: még több olyan lesz amivel elégedettek lesznek a használóik, mert színesíteni fogja környezetüket. Bízom benne, hogy az összkép meggyőző lesz.

    VálaszTörlés
  2. Szia Balázs! Köszönöm, hogy írtál.
    Az én üvegtéglás fóbiám talán némiképp szélsőséges, ezért jó, ha tudod, hogy pozitív véleményeket is hallottam már a környéken lakóktól. A megállók formája egyébként, ahogy írtam is, nagyon tetszik, és a növényeknek is örülök. (Remélem, nem pusztulnak ki, a legnagyobb hidegben sikerült őket beültetni.) Nyilván kivitelezési probléma az, hogy a perontetőn az illesztéseknél hóolvadáskor folyt be a víz, remélem, ezt javítani fogják.
    Valóban sajnálatos egyébként, hogy az MVK Zrt. ötletpályázatán az érdeklődés elmaradt, viszont nem lehetséges az, hogy nem is kapott elég nyilvánosságot? Úgy emlékszem, én is akkor olvastam róla, amikor már a végéhez közeledett.
    Még egyszer köszönöm, hogy írtál. Még egy kérdés: a többi villamosmegállóról lehet valahol találni/nézni látványterveket?

    VálaszTörlés