2011. február 4., péntek

Murvás parkoló a város egyik legértékesebb helyén

Miskolc egyetlen gótikus temploma az avasi templom. A város központja a középkor óta. Vele szemben van a város legszebb tere, az Erzsébet tér. Nem véletlenül szeretnék itt kialakítani a város új főterét.
Az Erzsébet fürdő mögé szállodát szeretnének építeni. A bontás már megtörtént, az építkezés még nem indult el, így most lett ott egy hatalmas szabad terület. Amit hogyan használnak? Parkolónak.



Odatettek egy olyan bódét, amit kültelki építkezéseken használnak, valami vaskapufélét, meg egy ronda molinót, ami büszkén hirdeti, milyen olcsón lehet parkolni a belvárosban.
Értem én, hogy használni kell valamire a területet, de miért nem lehet oda vendéglátóipart telepíteni? Miskolc amúgy sincs túlzottan ellátva szabadtéri szórakozóhelyekkel. Akit pedig az Erzsébet fürdő romos hátsó homlokzata zavar, annak a figyelmébe ajánlanám minden romkocsmák archetípusát, a Tacheles foglalt házat (jelenleg Kunsthaust) Berlinben:

Mi még 2000-ben jártunk ott, és nagyon jó hangulata volt, amit az is bizonyít, hogy utána Budapesten is rengeteg romkocsma létesült. Egy romos épület a belvárosban nagyon jó háttere lehet egy szabadtéri szórakozóhelynek. És itt a másik háttér az avasi templom. Egyszerűen tékozlás ezt a területet parkolónak használni. (Tudom, most tél van, de nem télen lett ott parkoló, és biztos vagyok benne, hogy még tavasszal is az lesz ott.) 

1 megjegyzés: