2011. április 1., péntek

Az Avasi Kilátó

Az Avasi Kilátó Miskolc egyik legemblematikusabb épülete. Az is jelzi ezt, hogy miskolci épületek alig vannak a Google Earth-ön, de a kilátóból három példányt is feltöltöttek már a lelkes modellezők. 
Kilátóból ez már a harmadik az Avason. Az első egy ideiglenes építmény volt, amit 1906-ban építettek Rákóczi hamvainak hazahozatala alkalmából.
kép forrása: Diósgyőrért Alapítvány
Ennek a helyén épült 1934-ben Szeghalmy Bálint tervei alapján a második Rákóczi-kilátó.
kép forrása: Miskolc a múltban Facebook-csoport
Ezt az épületet 1956-ban szovjet tankok lőtték szét. (Pár éve felmerült a Rákóczi-kilátó visszaépítésének gondolata, de valamiért nem a második, hanem az első épületet akarták megcsinálni.)
kép forrása: Miskolc a múltban Facebook-csoport
A jelenlegi, harmadik épületet 1963-ban adták át, Hofer Miklós tervei alapján épült. Különlegességei a teraszokat alkotó körbefutó hatalmas vasbeton konzolok, amelyek nagyon jelentős mérnöki teljesítmények. (Személyes közbevetés: amikor én kezdtem az építészkart 1995-ben, Hofer Miklós volt a dékán. A kedvcsináló jellegű Építészet alapjai I. tantárgyat ő tartotta nekünk, és meg kell mondanom, hogy az előadásaival tényleg sikerült elültetni bennünk a szakma szeretetét. Elsőévben még elég kevés építészettel kapcsolatos tárgy volt az egyetemen, annál több úgynevezett "alapozó" tantárgy.)
A jelenlegi épület nem ott áll, ahol a korábbiak. Közelebb akarták építeni a templomhoz, de a tervező szerint úgy zavarta volna az Avasi Templom látványát, és milyen igaza volt.
Magyarországon ritkán lehet elmondani egy modern épületről, hogy jelképpé vált. Hofer tanár úrnak itt ezt sikerült elérnie.
Tavaly tervek készültek a kilátó felújítására, korszerűsítésére. Az akadálymentesítés korunk slágere, így a kilátóval is megpróbáltak kezdeni valamit ilyen szempontból. Vannak azonban olyan épületek, amiket nem lehet, és nem is érdemes akadálymentesíteni, a kilátó se tűr meg maga mellett semmiféle liftet, bármilyen korszerű is legyen az.
kép forrása: epiteszforum.hu
Van ugyanakkor a fentebb is linkelt cikkben egy érdekes felvetés: hogy a kilátó ablakait ki kellene cserélni osztatlan üvegezésűre. 1963-ban még nem tudtak ilyet csinálni, pedig az épület jellegéhez nagyon illene.
Fotómanipulációval megcsináltam, hogy kb. milyen is lenne:

(A bejegyzés apropóját az a hír adta, hogy újra megnyitják a kilátó kávézóját. Remélem, most sikeresen tudják majd üzemeltetni, és nem bizonyul olyan rövid életűnek a dolog, mint eddig.)

4 megjegyzés:

  1. Az áprilisi nyitás júniusra csúszik:
    http://minap.hu/news.php?extend.38821.4

    Kb. három hete voltam arra, de még akkor semmi felújítási mozgolódás nem látszott.

    VálaszTörlés
  2. Azóta megnyílt már a kávézó?

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom sajnos, de nem hiszem, mert nem szól róla semmi hír. Majd ha hazamentünk, megnézzük.

    VálaszTörlés
  4. Az Avasi Kilátó már Miskolc jelképévé vált.

    VálaszTörlés