2012. március 14., szerda

Historypin: régi fotók térképre helyezve

A Miskolc a múltban Facebook-csoportot remek kezdeményezésnek tartjuk, ugyanakkor már régóta gondolkodunk arról, hogy hogyan lehetne a jelenleg teljesen strukturálatlan fotótömeget valamilyen módon használhatóbbá tenni. Jelenleg ugyanis nem lehet benne se hely, se idő, se semmi szerint keresni, az egyetlen lehetőség a kutakodásra az összes kép végigböngészése.
A minap botlottam bele a Historypin nevű honlapba. A dolog lényege az, hogy régi képeket lehet feltölteni, amiket aztán címkézhetünk, elmondhatjuk a történetüket, térképre tehetjük, és meg lehet adni a készítés idejét is. Ha nem tudjuk pontosan, az sem baj, mert körülbelüli értéket is meg lehet adni. Mivel a honlap a Google partnere, ezért külön regisztrálni sem kell, a Google-azonosítónkkal be tudunk lépni. 
A Google-partnerségnek van még egy előnye, ami nálunk sajnos még nem elérhető: a Street View használatával teljesen pontosan lehet pozicionálni a képeket, ilyen érdekes átfedéseket kialakítva:


Érdemes megnézni ezt a kis videót a szolgáltatásról:


Miskolcról sajnos szinte semmi sincs még fent. Ha a Facebook-csoport gazdag gyűjteménye felkerülne térképre helyezve, dátummal, az egyszerűen csodálatos lenne. Mindenkit arra bíztatunk, hogy kezdjen el aktívan feltöltögetni. Én már elkezdtem, találjátok meg, mit töltöttem fel :-)

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése