2012. március 7., szerda

Késői modernizmus Miskolcon

A modern építészet fogalma sajnos mára sokakban összefonódott a lakótelepekkel, pedig ezek inkább az irányzat félrecsúszásának jelképei. Olyannyira, hogy a modern végét és a posztmodern kezdetét a St. Louis-i Pruitt–Igoe lakótelep felrobbantásától számítják.
A hazai lakótelep-építés egyik emblematikus produktuma az óbudai faluház. Ez egyetlen panelház, amiben 884 lakás van, innen is kapta a nevét: annyian laknak benne, mint egy faluban.
Miskolcon ilyen hosszú ház nincs, de a Középszer házsora hasonló hangulatú. Ezt az is alátámasztja, amit egy idősebb mérnöktől hallottam: az építése közben a házsort ők kínai nagy falnak hívták.




A modern építészetre jellemző az absztrakció és a koncepciókban való gondolkodás. Valahol olvastam, hogy a Középszer esetében az volt a koncepció, hogy a panelházsor semleges, szürke tömege előtt alacsonyabb, játékos tömegű, színes épületek jelennek meg, és a kettő így érdekes egységet alkot. Így elmondva valóban érdekesnek hangzik a gondolat, azonban a valóságban sajnos így mutat:






Említettem az írás elején, hogy a posztmodern kezdetét a St. Louis-i Pruitt–Igoe lakótelep felrobbantásától számítják. A posztmodern végét pedig sokak szerint a Word Trade Center ikertornyainak lerombolása jelenti. Érdekesség, hogy a lakótelepet és a WTC-t ugyanaz az ember, Minoru Yamasaki tervezte. 

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése