2012. július 18., szerda

Milyen volt a miskolci bor?

Koháry István: Embernek ételében mértékletesnek kell lenni... (1682–1685 k.)

„Örömben hogy legyünk, s hogy jókedvet vegyünk, van gondom italra,

Lotombergi borra, olaszra, spanyorra s finum tokajira,

Narancs, citromosra és rozmaringosra s az jó vernaciára.

Ürmös a sopronyi, örvényes bazinji, zsályás az tarcali,

Nem kell keresztúri, sem a szentpéteri, hanem mézesmáli,

Kihagyjuk az vácit, gyöngyösit, miskolcit, nem minden kedveli.”


Bertalanffi Pál: Világnak két rend-béli rövid ismérete, Nagyszombat, 1757.



Borsod Vármegye; azon névü mezö várostó eredett. A’ fö-városa Miskólcz; melly-is igen nagy, és népes, a’ boráról-is hires...” 


Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése