2012. július 11., szerda

Miskolc az Eurobarometer statisztikáiban

Találtam egy 2007-es cikket, ami arról szól, hogy „Budapest hátul, Miskolc viszont a középmezőnyben az európai városok különböző jellemzőit összehasonlító Eurobarometer vizsgálat szerint”.
Ez nagyon érdekes, még érdekesebb azonban, hogy azóta mi történt. 2010-ben közölték a legújabb hasonló kutatás eredményeit, amit sikerült megtalálnom.
A teljes jelentés itt található (vigyázat, 76 oldal):
Néhány érdekességet kiemelek, mindenhol Miskolc mellé állítva Kassát és Budapestet.
Jó sok szempontot vizsgálnak. Jellemző, hogy azzal, hogy „a nyomor komoly probléma”, a vizsgált 75 város lakói közül a miskolciak értenek leginkább egyet (Budapest itt a harmadik, Kassa a 43.), ahogy a munkanélküliség kérdését is elég súlyosnak tartják, csak a nápolyiak és a palermóiak szerint nehezebb náluk munkát találni, mint a miskolciak szerint Miskolcon (Kassa itt hátulról a hetedik, Budapest pedig a 19., szintén hátulról.) A miskolciak sajnos nem tartják túl megbízhatónak a többi miskolcit, itt hátulról a 7. helyen végeztünk. Vigasztalhat bennünket, hogy Budapest kettővel mögöttünk van (hátulról az ötödik), Kassa viszont sokkal jobban áll, hátulról a 17.
Amiben jók vagyunk. Ingatlanügy: itt a 13. legkönnyebb jó házat jó áron találni (Budapest: 40. hely, Kassa: 46. hely). Tömegközlekedés használata: 14. hely (Budapest: 5., Kassa: 18.). Ugyanakkor nem vagyunk vele elégedettek (hátulról a 15. hely; Budapest: hátulról a 8., Kassa: hátulról a 16.).
Ezeken kívül úgy általában amúgy a hátsó harmadban vagyunk mindenben. Ami érdekes, az az, hogy pont a kultúra terén pedig a középmezőnyben (megelégedettség a kulturális létesítményekkel). Véleményem szerint ez nem arról szól, hogy sok és jó a kulturális létesítmény, inkább arról, hogy nincs is igény rájuk.
Sajnos összesítés nincs, pedig kíváncsi lettem volna, abban hol vagyunk.
Találtam egy másik pdf-et is, benne beszédes adatokkal.
2001 és 2004 között a vizsgált 276 európai város közül Miskolc lakossága csökkent a legnagyobb mértékben. Ez az érték magában a városban 0,8%, az agglomerációt (ha jól értelmezem az outer urban zone kifejezést) is beleszámítva 7,2%. És akkor találjátok ki, melyik vizsgált város gyarapodott a legjobban? Az is egy magyar város, mégpedig Győr, az outer urban zone 9,2%-kal lett népesebb. Szerintem van összefüggés.

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése