2012. augusztus 16., csütörtök

Apostoli exarchátus

A trianoni döntés után Magyarországon húsz eperjesi és egy munkácsi egyházmegyéhez tartozó görög katolikus egyházközség maradt. 1924 nyarán az Apostoli Szentszék ezen parókiák számára hozta létre az Apostoli Adminisztratúrát. A Hajdúdorogi Egyházmegyéből átsorolt miskolci parókia lett a központ, és a Búza téri templom székesegyházi rangra emelkedett.
1946-tól viszont a hajdúdorogi püspökök vezették kormányzóként az exarchátust egészen 2011. március 5-ig, amikor a Szentszék Orosz Atanázt püspök exarchává nevezte ki. Ezzel lényegében életképes egyházkormányzati egységként folytathatja az exarchátus a működését.
A kibővített exarchátus élére tehát püspök került, Miskolc pedig püspöki székhely lett, ami a város életében is nagy jelentőségű. Dr. Orosz Atanáz azóta elfoglalta a rezidenciáját is: a Szeles és a Huszár utca sarkán lévő püspöki székhelyet Erdő Péter bíboros, prímás 2012. április 14-én szentelte fel. Az épületet 13 évvel ezelőtt vásárolta meg az egyház a honvédségtől, azóta inkább csak kisebb állagmegóvási munkákat végeztek rajta. Most viszont sor került egy teljes körű felújításra és átalakításra: emelet-ráépítésre is.


 

A ráépítés szerintünk azonban kissé felemásra sikerült: nem mer modern lenni, de azért megpróbál friss és egyedi lenni (tehát nem a meglévő épület stílusát, kialakítását követi). A félköríves ablakok, a könyökfák mind-mind olyan megoldások, amik az eredeti épülethez nem illenek, viszont valamiféle hagyományos hangulatot szeretnének sugallni, véleményünk szerint nem sok sikerrel. A ráépítés, de különösen a timpanon fölötti, kissé túlméretezett rész a félköríves záródással és az aránytalan körablakokkal olyan, mintha agyon akarná nyomni az egyébként jó arányú régi épületet.A bejárat feletti homlokzat ikonját Seres Tamás képzőművész készítette. Nyilvánvaló művészi értékei mellett nem érezzük a homlokzat szerves elemének, tovább növeli az épület nem éppen meggyőző eklekticizmusát.Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés: