2013. február 28., csütörtök

Kiürített házak a Szemere utcán

A napokban vettem észre, hogy az Avas Szállóhoz hasonló viszonyok kezdenek kialakulni a Szemere utcán is, ahol két szép régi lakóépület van kiürítve és omlásveszély miatt elkerítve:Valószínűleg a folyamatos karbantartás hiánya miatt annyira lepusztultak, hogy lakhatatlanná váltak, így kiürítették őket. Mivel tudjuk, hogy az üresen álló házak nagyon gyorsan még jobban lepusztulnak, nem jósolunk nagy jövőt ennek a két háznak, pedig ezek annak a tömbnek az utolsó megmaradt régi épületei.
Ez a fotó jutott eszembe róluk, amit még 2007-ben csináltam Budapesten, a Józsefvárosban:


Ott azóta ez van: www.corvinsetany.hu
Nem lenne jó, ha a kevés megmaradt régi ház Miskolcon az ingatlanfejlesztés áldozatául esne.

Kapcsolódó bejegyzések:

5 megjegyzés:

 1. Szégyen. Sajnálnám, ha felújítás helyett elbontanák őket.
  Örülök, hogy vannak akiknek eléri az ingerküszöbét az ilyen látvány.
  http://www.boon.hu/%E2%80%9Ehova-tunt-a-regi-feny%E2%80%9D/2206126

  Vajon a figyelemfelhívó, tiltakozó, megmozdulásoknak lenne pozitív eredménye?

  VálaszTörlés
 2. "Nem lenne jó, ha a kevés megmaradt régi ház Miskolcon az ingatlanfejlesztés áldozatául esne."

  Ugye viccelsz? Hol látsz te itt ingatlanfejlesztést???

  Ne nevettess már, ez Miskolc!

  /Nem mellesleg én láttam terveket, mely szerint ezen a helyen a Fehér Holló patika tulaja akart nagyszabású építkezésbe fogni, de a válság úgy látszik ezt is elsodorta, mert már legalább 5 éve volt. Nyugodj meg, nem fog ehhez senki nyúlni. Ha csak vmi csoda nem történik ugyanúgy fog szétrohadni, mint az Avas szálló./

  VálaszTörlés
 3. Lepusztult állapotban előnyösebb az "ÁRA"....:(..valakinek

  VálaszTörlés
 4. Vitatkozhatunk, hogy van-e "ingatlanfejlesztés"-e vagy sem, de itt nem ez a lényeg szerintem.
  Inkább nézzünk körül az újonnan épült nagyobb miskolci épületek között. Szeretném látni, melyek azok az új épületek, melyek pl. esztétikai minőségükben hasonlóan kvalitásosak, mint ez a két ház. Tényleg érdekel.
  Ha a Villanyrendőr felől nézünk, ill. indulunk a Szemere utcán kifelé, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy az igen szépen térbe fordított Mindszenti templomhoz mi vezeti el a szemet. Ha lebontják ezeket a régi házakat, azt már nem lehet visszacsinálni.

  VálaszTörlés
 5. Unknown: "ingatlanfejlesztés" alatt itt azt a gyakorlatot értem, amikor valaki kinéz egy értékes belvárosi területet, amin nem túl jó állapotú régi házak vannak, ezeket lebontja, és szép új irodaházakat-üzleteket stb. épít a helyükre. Az én álláspontom szerint már ez se egy jó dolog, főleg nem Miskolcon, ahol a belváros jó részének régi, "korszerűtlen" házait elbontották, hogy olyan "korszerűek" kerüljenek a helyükre, mint pl. a Pátria vagy a Centrum. Rosszabb eset, amikor elakad az egész a bontásnál.
  Éppen a te hozzászólásodból derül ki, hogy talán itt sem véletlen, hogy ez a két ház ilyen állapotba került, hiszen ezek szerint már készültek is tervek a helyükre építendő "korszerű" épületekről.

  VálaszTörlés