2013. március 28., csütörtök

Az avasi templom tornya

A cím szándékosan félrevezető: most nem a jól ismert, különálló harangtoronyról lesz szó.
Talán nem tudja mindenki, hogy a mai templom helyén már korábban is állt egy templom, aminek volt egy nyugati tornya is. Amikor a mai templomot a XV. század végén felépítették, a régi tornyot nem bontották le, hanem belefoglalták a templomba. Az 1544-es török támadáskor viszont a torony leomlott, maga alá temetve a templom alig fél évszázados hálóboltozatát is.
Viszont a torony alsó része a mai napig sértetlen, a figyelmes szemlélő észre is veheti a templom belsejében.

Először vessünk egy pillantást a templom nyugati homlokzatára:




Nem kell túlzottan nagy szakértőnek lenni ahhoz, hogy észrevegyük, hogy a két középső támpillér közötti kis, egyszerű nyílások (ajtó és ablak) mennyire különböznek a templom többi, nagy, díszes nyílásától, pl. a felső képen jobbra látható rózsaablaktól. Ez azért van, mert az a falszakasz a régi torony fala, így a nyílásai a régi torony nyílásai.

Ha bemegyünk a templomba, a régi torony oldalfalát is láthatjuk, ugyanolyan ablakkal, mint a nyugati homlokzaton:




Ezek a képek pedig a toronycsonk belsejében készültek:

  

Fent a padláson gyönyörűen kirajzolódik a régi torony formája:


A XIX. század végén Sztehlo Ottó készített kvalitásos neogótikus terveket a torony visszaépítésére. Az alábbi képeket a megboldogult Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Sztehlo-kiállításán csináltam 2008-ban:







A tervek szépek, mégis azt mondom, hogy jó, hogy nem valósultak meg. Nem azért, mert biztos, hogy nem ilyen volt az eredeti torony (az ortodox műemlékvédőkkel szemben én azt gondolom, hogy a műemlékek is élő épületek, amikhez minden kornak joga van hozzátenni a sajátját, persze bizonyos keretek között), hanem mert közben felépült a templom mellett a ma is látható harangtorony, és a két torony már zavaró lenne. Illetve szerintem maga a templom is jobban néz ki torony nélkül, de ez már a magánvéleményem.

A toronyba a Miskolci Galéria „Miskolc megtalálása”-projektjének keretében jutottunk fel.

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése