2013. március 8., péntek

Kutyás panaszok

Melyik kutya zavarja jobban a környezetét?
Az, amelyiket kertben tartanak, ki sosem viszik, ezért folyamatosan ugat, összeszarja az udvart, úgy hogy még az utcán is érezni, és néha kiszökik, hogy levezesse a felesleges energiáját?
Az, amelyiket lakásban tartanak, és mindig pórázon hordanak sétálni, így nincs alkalma szocializálódni, az energiáját levezetni, ezért az utcán mindig acsarkodik, és a lakásban mindig ugat?
Vagy az, amelyiket a gazdája naponta kétszer elvisz a közeli parkba, ott elengedi a pórázról, hogy játszhasson a többi kutyával vagy a labdájával, így nyugodt és jól szocializált állat, rendesen le van mozgatva, ezért a lakásban nem tombol, nem rombol és nem vagy alig ugat, és amúgy iskolázott is, különben nem lehetne elengedni?
Na és melyik kutya gazdáját büntetik meg?
A helyi állattartási rendelet szerint ma Miskolcon csak a kijelölt kutyafuttatók területén lehet kutyát elengedni. Erről már írtunk, ezekből elég kevés van, és jópár köztük elhanyagolt kültelki terület. Ez a rendelet így betarthatatlan, újabban a közterület-felügyelők mégis megpróbálják betartatni, mondván, hogy sok a panasz. Úgy tűnik, hogy 23 évvel a kommunizmus után még mindig divat a feljelentősdi. Nekem nincs jobb ötletem, minthogy a „panasztevők” ellen harcoljunk a saját eszközeikkel: tegyünk mi is panaszt a városházánál tömegesen, hogy ha a város megtiltja a kutyák szabadon engedését a közterületeken, akkor biztosítson elegendő számú és minőségű kutyafuttatót.
Amúgy szerintem az lenne a megoldás, amit Amerikában láttam. A kutyáknak vizsgát kellene tenniük, és amelyik kutya ezt letette, azt el lehetne engedni, a többit nem. Erről a vizsgáról a bizonyítványt a kutyasétáltatók kötelesek lennének felmutatni a közterület-felügyelőnek. Mert most az van, hogy néhány bunkó kutyatulajdonos miatt a normálisakat is megbüntetik. Elég vicces, hogy „kutyával való veszélyeztetés” miatt megbüntetnek, mert a végtelenül barátságos, kisméretű, szófogadó kutyámmal póráz nélkül labdázom a parkban.




Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése