2013. október 15., kedd

Az avasi kilátó „mindenhonnan” belátható

Walter Mitty vendégbejegyzését olvashatjátok.

Ha valaki szereti az ilyen megközelítéseket, akár azt is mondhatja: ez az objektum – illetve maga a hegycsúcs (domb) – tényleg szakrális helyen áll! Ugyanakkor lehet az ember tősgyökeres miskolci, aki évtizedek óta rója a város utcáit, mégis érhetik meglepetések, hogy hány különböző helyen láthatja meg váratlanul az 1963-ban épült létesítmény jellegzetes vonalait. Néha az a lokálpatrióta nézelődő érzése: a kilátó „mindenhonnan” látható. A legtöbben azt tudjuk, hogy az Erzsébet térről, a Városház térről, a Győri kapu egyes pontjairól és más efféle sztenderd nézőpontokból rendre szemünkbe tűnik Hofer Miklós műve. Ha azonban figyelmesebb szemmel kutatva közlekedünk a megyeszékhelyen, egész váratlan helyekről pillanthatjuk meg a vasbeton építményt. Feltűnt már, hogy a pesti útról, a harsányi elágazástól, a Csabai kapuból, a Tiszai pályaudvartól, az Andrássy útról, a Pereces fölötti Ostorosról ugyancsak látszik?


Elkezdtük keresni ezeket a pontokat: mennyi helyről lehetséges lefényképezni az avasi kilátót? És nem csak a nézőpont érdekes, hanem hogy milyen szögből, milyen más, perspektivikusan vele egy látványba eső egyéb épületekkel, tereptárgyakkal, objektumokkal áll együtt. Érdekes és szép fák, házak, épületrészletek, tornyok, utcaképek, hirdetések, táblák, lámpák, stb. Ilyen típusú fotókat gyűjtünk. Amiket eddig készítettünk, a Facebook „Avasi kilátó” című albumában gyűlnek.
Olvasóinktól várjuk és szívesen fogadjuk a továbbiakat. A jelzett linken végigkattintva a galériát kiviláglik, milyen típusú képekre vadászunk. Hasonlókat várunk (mondjuk, a wmitty16@gmail.com címen, vagy a jelen blog gazdájával felvéve a kapcsolatot).

A kilátó idén 50 éves, ennek alkalmából az Észak-Keleti Átjáró Egyesület szombaton programmal készül, amiről itt a blogon részletesen hírt adunk majd.

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése