2011. február 24., csütörtök

Kohászati Múzeum, Felsőhámor

Nem titkolom, nincsenek alapos ismereteim a vasgyártásról. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumának meglátogatása sem az én ötletem volt, viszont kellemes hétvégi program volt Felsőhámorban, ami számomra Miskolc egyik legszebb része.
A ház, melyben a múzeum áll, még Fazola Henrik életében kezdett épülni, és a kancellária épülete lett. A műemlék épület maga is figyelemre méltó, boltozatos lépcsőháza még az eredeti kialakítást tükrözi. A pár évvel ezelőtti felújítás is ízlésesen sikerült: fehér homlokzat, zöld nyílászárók.




A múzeum gyűjteménye igen gazdag, és megtekintése nemcsak azoknak ajánlható, akik minden nehézség nélkül végigmondják a vasgyártás folyamatait, az installációk, diorámák ugyanis látványosan mutatják be a kohászat és kovácsolás fejlődését az ókortól napjainkig, a Diósgyőri Vasgyár épületeiről és a vasgyártás történetéről kiállított méretarányos makettek pedig igazán lenyűgözőek. 







Szakszerű bevezetőt hallgattunk meg a múzeum tudományos munkatársától, akitől a kiállított dolgok értelmezéséhez is további segítséget lehetett volna kérni, ám amikor a „működő modellekről” kérdeztem, azt a lakonikus választ kaptam: „Van, amelyik még működik.” Hogy éppen melyik és miként, azt nem ajánlotta fel, hogy megmutatja. Emiatt végül maradt némi hiányérzetem.
A múzeum (kissé múlt századi hangulatú) honlapja itt található:

1 megjegyzés:

  1. Megiszton eszterga kés acél, edzés nélkül extra erős! A párizsi világkiállítás aranyérmese! Feltaláló Topiczer János, analfabéta vasgyártó! Csak 5 kilónyi őrleményt tett 50 kilónyi olvadt vasba amivel keménységét elérte! Kiókumláltam, ez kristály mészkő lehetett! Később olvastam svéd acélok fluorral dúsítva érnek el hasonlót! Nem adták meg feltalálói díjat, sírba vitte a receptet! Egy másik Topiczer építette a Zöldfa vendéglőt!

    VálaszTörlés