2011. május 27., péntek

Sex Pistols, MIÉP

Újabb falfirkás bejegyzésünk előtt tisztázni szeretném, hogy egyáltalán nem támogatjuk ezt a műfajt. (Mármint a falfirkát, nem a falfirkás bejegyzést.) Viszont az ilyen régi, érdekesebb firkák kordokumentumok, és ha a valóságban nem is, de fotón megőrzésre érdemesek. 
Érdekes a témáról Sugár János képzőművész véleménye, még ha nem is értek vele mindenben egyet:
„Nem kell szeretni a falfeliratokat, egyszerűen tudomást kellene venni róluk. Ideje volna felfogni, hogy megváltozott a város fogalma, a békebeli eleganciát nem lehet néhány korhű kandeláberrel visszavarázsolni. Ideje volna végre ezzel együtt azt is megérteni, hogy a graffiti, a streetart kreatív, gondolkodó társadalmi réteg önkifejezési formája, a problémák kibeszélése. Mindez a város, a közösség változásait éberen figyelő és kritizáló emberek jelzésrendszere, nem pedig egyszerűen lemosni való firka, vizuális szemétdomb.
...
A kilencvenes évek elején például elhatároztam, hogy megmentem az egyik belvárosi házfalon látható graffitimatuzsálemet, az évtizedekkel korábban felbukkant „Sztriptíz” feliratot. Egy művészeti pályázaton el is fogadták a javaslatomat, hogy alumíniumba öntve visszahelyezzem ezt a szót az eredeti helyére.”
Forrás: http://hvg.hu/hvgfriss/2011.20/201120_sugar_janos_a_buntetheto_muveszetrol_parbes
Ugyanakkor van a dolognak egy olyan vonulata is, hogy ha már a város nem képes évek, évtizedek alatt a falfirkákat eltüntetni, akkor nekünk is jobb lesz, ha nem bosszankodunk, hanem nevetünk rajtuk (sokszor kínunkban).
Az eheti termés egyik darabjára az egyik visszatérő hozzászólónk, Péter hívta fel a figyelmet, pedig én is jól ismerem, mert a környékünkön, a Selyemréten van:
Johnny Rotten Sid Vicious élt él élni fog!

Az alapos alkotó felfújta a legendás Sex Pistols két másik tagjának is a nevét: Glen Matlock, Steve Jones.  Újabb réteg a DFC.

tévedett a művész :-) (a firka amúgy az Antall József parkban van)
Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése