2011. május 23., hétfő

TeSzedd! – Mi szedtük...

...és ambivalens érzésekkel tértünk haza.
De kezdjük a legelején. Miskolc Blogként regisztráltunk négy fővel az országos szemétszedő akcióra. Jelezhettük, hogy mely területen szeretnénk szemetet gyűjteni, és mivel múltkor a blogon is írtunk róla, a Kálvária dombra gondoltunk. A terület részben egyházi tulajdon, ezért megkerestük a Mindszenti templom plébánosát, és jeleztük a szándékot, amit ő nagy örömmel fogadott. Így mi a regisztrációs lapon ezt a területet írtuk be. Utóbb a szervezők tájékoztató leveléből kiderült: a területen nemcsak mi fogunk szemetet gyűjteni, hanem a Múzeum munkatársai, a Miskolc Megyei Jogú Város kabinete és az Auchan is, összesen tehát 51-en leszünk. Kicsit furcsálltuk a beosztást, persze, nagy az a terület, de annyira, hogy 51 ember gyűjtsön ott szemetet, talán mégsem... 

A szemetes Kálvária

Szombaton reggel kilenc előtt érkeztünk a helyszínre, szemétgyűjtésre készen. Kicsit csalódottan állapítottuk meg: alig vagyunk néhányan. A múzeum két munkatársán kívül a Városgazda Kht. által kirendelt munkavezető érkezett meg, a MMJV képviseletében megjelenő szervező pedig addig volt jelen, amíg átadta nekünk a zsákokat és kesztyűket. Úgyhogy 51 fő helyett heten kezdtük meg a munkát. Hamarosan megérkezett még a Mindszenti plébánia egyik gondnoknője, aki sepregetéssel szállt be a munkába, és ásványvizet hozott az önkénteseknek. A TeSzedd! szervezői ugyan ígértek vizet és almát a résztvevőknek, de mi ilyet nem kaptunk. (Nem arról van szó, hogy éhen vagy szomjan haltunk volna, mert jól felkészülten érkeztünk, de ha megígérik ezeket, akkor teljesen jogosan lehetne rá számítani.)

A csapat nagyobbik része

Két és fél órán át dolgoztunk, a domb néhány helyszínén igen látványos változást eredményezett a munka. A kripta mellől szedték fel a fiúk a legtöbb szemetet. Néha gyomorforgató volt a feladat, a hajléktalanok által otthagyott hulladék minden képzeletet felülmúlt... Megdöbbentő volt az is, hogy valaki a kripta tövébe építési törmeléket hordott. A keresztek tövéből óvszert felszedni pedig különösen bizarr volt. De azzal a jó érzéssel fejeztük be a munkát, hogy hasznos dolgot cselekedtünk.

Előtte

Közben

Utána

A terület egyébként nem volt annyira szemetes, mint amilyenre számítottunk, az 51 fő valóban nem lett volna indokolt. A beszámolónak ezen a pontján fel is kell tennünk a kérdéseket: Miért szerveztek ide 51 főt? És ha ideszervezték őket, hol volt az a további 44 fő? Minek jelentkeztek, ha nem jöttek el? Rosszindulatúak vagyunk, ha azt feltételezzük, hogy ezt az akciót néhány intézmény esetleg reklámnak tekintette? És hát tényleg: a mi helyszínünkön nem volt jelen a sajtó. A belvárosban igen, és ott minden sokkal látványosabban, szervezettebben zajlott.
Mindezek ellenére fontos kezdeményezésnek tartjuk a TeSzedd!-et, és legközelebb is ott leszünk.
Ti mit tapasztaltatok?


Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése