2011. május 16., hétfő

Kálváriából szemétdomb

Az Avas keleti lejtőjén, a Népkerttel szemben van a Kálvária. A XIX. század hatvanas éveiben épült neogótikus stílusban, Rudolf Antal tervei alapján. A XX. század 50-es éveiig szerves kapcsolatban állt a Népkerttel, ekkor azonban felépült a szocreál pártház (ma múzeum, és műemlék).
kép forrása: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:KalvariaMiskolc02.png&filetimestamp=20100507104114
A pártház építése során egy stációt és a kerítést elbontották, és ekkoriban került oda a felszabadulási emlékmű is a szovjet katonasírokkal. A terület elhagyatottá vált és tovább pusztult, további stációk tűntek el. Még én is emlékszem, hogy a 90-es évek elején is gazos senkiföldje volt.
Azóta szerencsére a növényzetet karbantartják, de átfogó rekonstrukcióra nem került sor, pedig szükség lenne rá. Az abszolút oda nem illő és le is pusztult "felszabadulási" emlékművet és a katonasírokat is át kellene helyezni (természetesen a kegyeleti szempontok szem előtt tartásával).
Talán a rekonstrukció elmaradásánál is nagyobb probléma a vandalizmus és a szemetelés. (Megjegyzem, hogy nem csak itt: az avasi temetőt is emiatt kellett körbekeríteni, erről még lesz szó.) A stációkban a domborművek arca több helyen le van verve. Rengeteg a szemét, főleg a Lossonczy-kripta mellett. Látszik, hogy ez is (mint a jubileumi park) hajléktalanok és részegeskedő fiatalok kedvelt helye.
Pár hónapja egy akció keretében majdnem fél tonna szemetet összeszedtek, de még így is maradt sajnos bőven. És valószínű újratermelődik.
messziről nézve idillikus


arc nélküli Krisztus 1.

háttérben leselkedik a „posztmodern”

arc nélküli Krisztus 2., leesni akaró kőoromzat

ennek nem itt lenne a helye

arc nélküli Krisztus 3.

szemét

szemét

Így kell kinéznie egy sírboltnak?

csonka kereszt

korunk is hozzátett valami a kapubéllethez
Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése