2011. május 30., hétfő

Gondolatok a Kazinczy utcáról

Vendégposzt: Gergő (immár második) írása.
Az utcát 2006-ban újították fel 148 millió forintból, ami sajnos ma már egyre kevésbé látszik meg. Már az átadás után is lehetett sejteni, hogy nem marad sokáig a megfelelő állapotban, annak ellenére sem, hogy átmenő forgalomra csak az MVK Zrt. autóbuszai és a taxik használhatják. A mai napig a legnagyobb problémát a járdák díszburkolata jelenti. Ennek oka az, hogy ötvözi az aszfalt és a díszburkolat rossz tulajdonságait is.  Mivel igazi kőzetből van, ami pedig lemezes szerkezetű, ezért széttöredezik és „lemezenként” felválik, amit az is elősegít, hogy mindössze 2–3 cm a vastagsága.  Ellentétben a sima „viacolor”-ral, ezt le kellett ragasztani, így ha közműcsere van, fel kell bontani vésővel, ami nem sikerül sohasem a burkolat széttörése nélkül. Egyetlen jó tulajdonságának azt tudnám csak megemlíteni, hogy esőben szépen néz ki, mert láthatóvá válik a kőzet mintázata. Ennek bizonyára rengeteg geológus tudna örülni, de van egy olyan érzésem, hogy kevés geológus jár esőben a Kazinczy utcán.
az utca a belváros felől nézve

Szerencsére télen (!) mindenhol pótolták a széttört és hiányos burkolatot, de az örömünk nem lehet felhőtlen, mert nem sikerült ugyanolyan kőzetet találni a pótlásra, mint amilyen az eredeti volt.
Az egyik javítás helye. Jól látszik a különbség a régi és az új burkolat között.

Ennél van egy sokkal egyszerűbben is javítható hiba. A 2006-os felújítása óta ugyanis az utcán egyetlen egy szemetest sem helyeztek ki, és ezt azóta sem pótolták. Ezért már meg sem lepődöm, ha az utca tele van szeméttel egy péntek-szombat éjszaka után.
A felújítás előtti állapot, amikor még jelentős forgalmat bonyolított le az utca.
(forrás: www.kulturalis-turizmus.hu)

Szintén ebben az utcában van egy körülbelül 10-12 éve felújított ház, ami a Kazinczy u.-Széchenyi u. sarkán egy „szép” zöld épület. Emlékszem még gyerekkoromból, amikor a felújítása zajlott. Sajnos arra viszont nem, hogy a felújítás előtt megvoltak-e még az épület díszítései (pl. az ablak körül), vagy már egy korábbi megújuláskor elvesztette-e azokat. Sajnos nem tudom ki volt a főépítész akkoriban, de félelmetes, hogy ezt a színt engedélyezték.
a „szép” zöld épület mai állapotában
Amikor még megvoltak a díszei is.  (forrás: Miskolc a múltban Facebook csoport)
Van az utcában azonban egy jó hír is, ugyanis a régi éjjel-nappali bezárt (gondolom túl nagy konkurenciát jelentett neki a Tesco Express), és a boltot szerencsére jelenleg átalakítják. Ez azért jó, mert az éjjel-nappali a portálfelújítást anno úgy oldotta meg, hogy lefestettek egy hatalmas osb-lapot, amit felhelyeztek az ablakok elé. Ez most lekerült és előkerültek az ablakok, amiket rögtön ki is cseréltek. Kíváncsi vagyok, milyen üzlet lesz itt.
az éjjel-nappali érdekesnek nevezhető portálja
Szerencsére már így néz ki. Reméljük tovább szépül.
az utca a Hősök tere felől nézve

Kapcsolódó bejegyzések:

5 megjegyzés:

  1. A Kazinczy utcaban lakom hosszu ideje, igy az evtizedek alatti valtozasokat lattam, vegigelveztem a felujitasat is.

    Tenyleg, a jardak burkolasat jelento (brazil eredetu?) diszlapok allapota siralmas. Allitolag az utanpotlasuk sem biztositott... Ezutan csak a foltozas, ganyolas johet.

    Ami az utburkolatot illeti, a hibak, suppedesek az alepitmeny, betonozas rovasara irhatok. Meg kellett volna nezni a most felujitott Szinva hidi buszmegallo alatt levo betont. Elporladt...

    Nehany reakcio:
    "...ha az utca tele van szeméttel egy péntek-szombat éjszaka után."
    Nem tudom, hogy ki engedelyezte az "arab negyed"
    kialakitasat. Velemenyem szerint nem a kajajukbol elnek meg. Ami a boltot illeti, bezart, a forgalomcsokkenes miatt. Helyen ugyvedi iroda lesz.

    "a „szép” zöld épület mai állapotában"
    Koromnal fogva emlekszem a masik foton lathato epuletre. Nem ragaszkodnek az eredeti allapot visszaallitasara, valoszinuleg sokba kerulne, de ezt a libafos szint meg lehetne valtoztatni.
    (nem ide tartozik, de a vele szemben levo "csoda" a regen volt Ofotert sarok is megerne egy miset)

    Ami a legrosszabb az utcaban, hogy a mallo vakolatbol, az allando epitkezesekbol szarmazo por, sar miatt nem lehet nyitva a csokkentett forgalom mellet sem az utcai ablak, ajto.

    Szinten nem ide tartozo dolog, haverom Svedorszagban el. Valamikori latogatasa alatt arrol beszelgettunk, hogy naluk milyen gyakorisaggal kell port torolni - havonta.
    Ha itt hetente nem nem torolnenk...

    Hat a blogban leirtak mellett ez a Kazinczy utca...

    VálaszTörlés
  2. Az is remek ebben az utcában, hogy kirakták azokat a térdig érő kis lámpákat, amik gyönyörűek lennének, ha:

    - legalább évente egyszer lemosnák őket, mert a kosz és a por eszi meg őket,
    - ha időnként megnéznék, hogy hány izzó nem ég bennük, mert foghíjasan elég csúnyácskák és sajna láttam már, hogy milyen sok hiányzik

    Szerintem ez nem pénz, ez akarat és jó gazda kérdése. Úgy tűnik, h egyik sincs meg. :-(

    VálaszTörlés
  3. klarky:
    Tiszteltetem az ízlésedet,ha neked ezek a törpe-gnóm vas-műanyag szörnyűségek gyönyörűek.
    Ha világítanak,ha nem.

    VálaszTörlés
  4. Ami a lámpákat illeti: én is inkább a "nem tetszik" tábort erősítem, engem ugyanis kukákra emlékeztetnek, viszont ha rendben tartanák őket, megbocsátanám a kinézetüket. Egyetértek klarkyval, ez nem annyira pénz kérdése.

    VálaszTörlés
  5. Régi mániám a Kazinczyn a volt BM óvoda épülete (az a szép téglaépület, aminek az oldalából fa nőtt), ami - mióta csak az eszemet tudom - ott ásít zárva-lakatolva, üresen, holott egy gyönyörű, impozáns ház. Egyszer bejutok oda fotózni, ha a fene fenét eszik is... :)

    VálaszTörlés