2011. február 11., péntek

Szembántó rikító vagy unalmas pasztell? A VPOP-épület színezései

Néhány nappal ezelőtt a Minap egy felháborodott olvasói levélre hivatkozva utánajárt, hogy mi indokolta a Vám- és Pénzügyőrség Széchenyi utcai épületének újraszínezését. Az épületet 2007-ben újították fel, a homlokzata meglehetősen élénk színezést kapott, amit sok miskolci polgár és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is erősen bírált. Nem tudom, hogy az olvasó csak provokálni akart, vagy a látásával van a probléma, szerinte azonban ez a színezés ízléses volt, „szolid, de mégis vonzó színeivel magára vonta a figyelmet, s szinte oázisnak számított az egyhangúság megtörésében”. Az olvasó csalódottságának is hangot adott az új, ezt leváltó pasztellszín miatt, amit ő piszkos-fehérként jellemzett.
 Az épület a 2007-es felújítás előtt. A kép forrása: koh7.hu
Az épület a 2007-es felújítás után. A kép forrása: koh7.hu

Az épület most. A kép forrása: minap.hu

A KÖH honlapján olvasható egy 2007-es írás az épület felújításának körülményeiről, ebből kiderül, hogy az élénk színezés úgy történt meg, hogy a KÖH véleményét és javaslatait teljes mértékben figyelmen kívül hagyták. A szöveg szerint „az épület [így elkészült] színezése öncélú, zavaros és buta, a színek nem az épülethez, nem annak korához, nem a környezethez alkalmazkodnak.” A – nem kis mértékben a város polgárai részéről is tapasztalható – elégedetlenség és kritika is hozzájárult ahhoz, hogy az épület végül új, valóban szolid színezést kapott. A szakmai indoklás szerint a világosabb épület hagyja érvényesülni a mellette álló Rákóczi-házat, ami műemléki védettséget élvez.
Úgy hiszem, a város lakói jó ízlésről tettek tanúbizonyságot, amikor kifogásolták a rikító homlokzatot, és ennek hangot is adtak. Megnyugtató és jó ezt tudni, amikor körülöttünk folyamatosan születnek a legvadabb és legerősebb telítettségű színekkel kifestett ún. mediterrán házak. Én is egy ilyet vagyok kénytelen nézni a konyhám ablakából – gyomorforgató rózsaszínben.

3 megjegyzés:

  1. végre egy helyes döntés, Réka, ajánlom, hogy tegyél fel egy szürkés vagy barnás muszlinfüggönyt a konyhaablakra, talán tompitja a rózsaszint vagy hordj sötét napszemüveget!(és eld a mediterrán életérzést...)

    VálaszTörlés
  2. :-D Csak éppen Zoli nagyon függönyfób... Marad a napszemüveg - az egyébként sem túl világos lakásban. :-)

    VálaszTörlés
  3. Juhász-Nagy Balázs2011. február 13. 15:58

    Emlékszem még egyetemi tanulmányaim során hallottam a miskolci Széchenyi utca '90-es évekbeli rehabilitációjáról, ahol mint kiemelt példa szerepelt a színdinamikai alapokra helyezett utcakép képzés hazai úttörőjeként.
    Ezek az idők már elmúltak. (szerencsére)
    A belváros nem attól lesz vidám, ha kiszínezzük. :)

    VálaszTörlés