2011. február 2., szerda

Kukaketrecek

A szemetet a kukák köré szóró guberálók problémájára újabban két megoldást találtak és vezettek be a társasházak: a szeméttárolók tetejének lezárását lakattal és a konténerek rácsos házban való elhelyezését.


Az első megoldásnak több társasház is megtapasztalta már a hátrányát: az ily módon rosszul járó kukázók bosszúból gyufát dugtak vagy ragasztót nyomtak a lakat kulcslyukába, máshol megpróbálták leverni, vagy a kukát rongálták meg dühükben.
A kukaketrec – jóllehet sokkal drágább – ebből a szempontból hatékonyabb megoldásnak látszik. Ehhez is kell azonban a lakók teljes együttműködése – számos alkalommal láttam a ketrecen kívül elhelyezett szemeteszsákokat, aminek a tartalmát aztán a guberálók alaposan szét is szórták. (Előfordulhat persze az is, hogy a szemétdíjat megúszni kívánó, más kukáját orvul használó polgártársak pakolták ki így a szemetet, láttam már felső kategóriás autókból szemeteszsákokat kihajigáló népeket...)

 Nekem azonban a kukaketrec a kevésbé tetszetős megoldás. Ennek pedig az az egyszerű oka van, hogy csúnya, a legtöbb Miskolcon felállított ilyen ketrec a sintértelepeket idézi. Körbenéztem az interneten, vajon Európa más országaiban milyen más megoldások léteznek erre a problémára.
A téglából, fából épített kukaházak nagyon tetszetősek, viszont egyáltalán nem olcsók, és sajnos könnyű kinyitni, tönkretenni őket, aminek nálunk megvan a veszélye...



Fémből is készülnek azonban igényes kukaházak, nyilván ez sem a legolcsóbb kategória.


Éppen ezért egy, a magyar pénztárcának inkább megfelelő javaslattal élnék. Úgy gondolom ugyanis, hogy a nálunk látható kukaketrecekből is ki lehet többet hozni. A legegyszerűbb megoldás a növénnyel történő befuttatás lehet, erről Zoli készített is egy látványtervet.


Ennél azonban vannak időigényesebb és nagyobb kreativitást igénylő lehetőségek is. Az alant látható kerítést Zoli Denverben (Colorado, USA) fotózta, és ötletet adhat a kukaketrecek kidekorálásához. Várjuk a további ötleteket, és ha valaki igényesen kialakított kukaketrecet lát, akkor annak a fotóját is köszönettel fogadjuk és szívesen közöljük itt a blogon.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése