2011. február 28., hétfő

Szinva-parti autópálya

Jellemző városunkra (és az egész országra), hogy mindent az autóközlekedésnek rendelnek alá. Mindenki gyorsan el akar jutni mindenhova, és mindenki mindenhol parkolni akar, azt ugyanakkor senki se akarja, hogy 2x2 sávos út vagy parkoló legyen az ablaka alatt. És az emberek nem veszik észre a kettő közötti összefüggést.
Itt van például az egyik legutóbbi csodás fejlesztés, a Szinva-parti útépítés (az úgynevezett tehermentesítő):
Nem minden város büszkélkedhet azzal, hogy keresztülfolyik rajta egy tiszta vizű hegyi patak. Ez egy csodás adottság, amit nálunk mégis nyűgnek kezelnek. Ékes példája ennek a Szinva belvárosi lefedése (amikor gyakorlatilag építettek egy hidat a patakon hosszában). 
kép forrása: norc.hu
Úgy tűnik, hogy 30 év alatt nem sok minden változott: most az Avas alján silányítják a Szinva partját főközlekedési úttá, sőt ezekkel a béna átlós hidakkal kvázi lefedik azt. Pedig egy város nem attól lesz kellemes hely, hogy gyorsan el lehet jutni benne egyik pontból a másikba. (Gondoljanak bele a kedves olvasók: azokban a városokban, ahová turistaként szeretnek járni, egyszerű és gyors az autóközlekedés? Legfeljebb a külvárosokban.) És itt elértünk egy újabb problémához: a belváros téves értelmezéséhez. Véleményem szerint az Avas északi oldalán futó utcák is részei a történelmi Miskolcnak. Nem lenne szabad a motorizációnak alárendelni őket. Mindenhol azt hallani, hogy "de növekszik a forgalom". Valahol azt olvastam, hogy a megnövekedett forgalom ellen útépítéssel védekezni olyan, mint az elhízás ellen a derékszíj kiengedésével. Miskolcnak az elmúlt évtizedekben jelentősen lecsökkent a lakossága, tehát nem törvényszerű a forgalom növekedése. De az is lehet, hogy azért növekszik a forgalom, mert sokan kiköltöztek az agglomerációba, és onnan járnak be. Ez esetben felmerül a kérdés, hogy kinek az érdekei fontosabbak: az övéké, vagy azoké, akik itt maradtak?
A végére pedig néhány kép, hogy más városokban hogy nyúlnak a várost átszelő patakhoz:
Boulder, Colorado, Amerikai Egyesült Államok

Boulder, Colorado, Amerikai Egyesült Államok. Ez a kép is a városon belül készült, a közelben fut is egy nagy forgalmú út. Ez a patak (Boulder Creek) abban is hasonlít a Szinvához, hogy általában kicsi, de néhány évtizedenként durván kiönt. Ezt is megtanulták kezelni.
Gyula. Kép forrása: http://www.tripadvisor.in/LocationPhotos-g1056637-w2-Gyula.html#22083000
A Szinva mellé nem "tehermentesítő" kell (főleg, hogy most költ a város milliárdokat a pár száz méterrel arrébb futó villamosvonalra), hanem a város teljes hosszán végighúzódó park. Bicikliutakkal, sétányokkal, kerti pavilonokkal, padokkal, kis kerthelyiségekkel. Biztos vagyok benne, hogy ha ez megvalósulna, akkor sokan nem autóval járnának be a Belvárosba, hanem bringával. És ez tényleg tehermentesítené a város utcáit.
És abban is biztos vagyok, hogy 20-30 év múlva az urbanisták azon fognak gondolkodni, hogy hogyan lehetne visszacsinálni ezt a rombolást, amit most csinálunk ezzel az útépítéssel.
Zárszóként nézzük meg, hogy hogy fest most a mi patakunk környéke:
kép forása: http://minap.hu/news.php?extend.35376.4

2 megjegyzés:

  1. Cikk a témában megtartott lakossági fórumról:
    http://minap.hu/news.php?extend.35908.4

    VálaszTörlés
  2. NAGY ORULTSEG VOLT LETAKARNI A SZINVAT.

    VálaszTörlés