2015. október 21., szerda

Miskolc város 1960-ban: ki készítette a térképet és mikor?

Nagy Tamástól kaptam az alábbi térképet, ő pedig egy ismerősétől, aki egy idős ismerősének a fiókjában találta, több darabban. Semmit se tudunk róla, se azt, hogy ki csinálta, se azt, hogy mikor. Valószínű, hogy az ötvenes évek első felében készülhetett, mert az Avason még a Szeghalmy-féle fa kilátó van.
Érdemes a rajzot átböngészni, nekem a kedvencem a teherkikötő a Sajón.
Az olvasókat pedig arra szeretném kérni, hogy segítsenek kideríteni, pontosan mikor és milyen céllal készült a térkép.



Kapcsolódó bejegyzések:

7 megjegyzés:

  1. A kikötő jobb felső sarkánál lóverseny pálya van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem! A Lóversenypálya a Kassai-Pozsonyi utcai lakótelep és a bölcsi-ovi-iskola helyén volt! Ott a Sajó-szögben egy komoly sportkomplexum volt - ezek szerint még a 60-as években is - részben vízisport céljára, de hagyományos foci/futópálya is volt ott, szerintem azt ábrázolja....Majd megnézem alaposabban, de szerintem az lehet, ami a Dobrossy-könyvben is szerepel, illetve a régebbi térképeken is feltüntetik . Valahol képem is van róla...

      Törlés
    2. A lóversenypálya helye - mivel azt a háború után megszüntették - a "térkép" jobb szélének pontosan a közepén látható világos folt. Maga a lóversenypálya megszűnt, de a helyén sportpályák, elsősorban füves focipályák voltak a terület beépültéig. Kár, hogy nem tudok képet feltölteni, mert képeim is vannak róla + térképeken is kielemeztem mindkét, mára nem létező "sportcentrumot".

      Törlés
  2. Csodálatos lelet. A feliratozás és a rajz optimizmusából 1950-1953 közöttre tippelek, a Rákosi-rendszer idején voltak ilyen szép és rövidtávú álmok... (mint a bp-i metróépítés ugyanekkor)

    VálaszTörlés
  3. Írj megjegyzést...A TÉRKÉP KÉSZÍTŐJE ATEISTA! NINCSEN FELTÜNTETVE EGYETLEN TEMPLOM SEM!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Szilárd!

    Mindenkinek joga van a szabad vallásgyakorláshoz. Ezt (hogy valaki Ön szerint ateista) felemlegetni, listázni vagy ez alapján ismeretlenül is értékelni valakit nagyfokú modortalanság, ráadásul törvénytelenség határát súrolja.

    Ráadásul a templomokra vonatkozó állítása sem helytálló, hiszen a térképen szerepel több templom is (első ránézésre: Búza tér, Hősök tere, Kossuth utca, Mindszenti templom) és egy zsinagóga is.
    Nem gondolom egyébként hogy egy térképen ezeket külön ki kell emelni mint közérdekű helyeket, hiszen ezek főleg a helyi vallási közösségek számára érdekesek, ők pedig tudják hol van a templomuk ahová elvileg járnak.

    A térkép főleg az akkor közelmúltban létesített vagy felújított ipari és társadalmi, közösségi ifrastruktúrát mutatja be, mintegy bemutatva a fejlődést, fejlettséget.

    Ebben a megközelítésben főleg nincs jogosultsága a templomok szerepeltetésének, hiszen azok a fenti fejlődő, haladó tendeciákkal pontosan ellentétesek.

    Kérem legközelebb tartózkodjon az ilyen, meg nem alapozott, kijelentésektől.

    Önnek hogy esne egy ilyen stílusú bejegyzés:
    "AZ ELŐZŐ KOMMENTELŐ EGY BIGOTT CSÖKÖTT AGYÚ KATOLIKUS, AKI AZÉRT HISZTIZIK MERT NINCS TEMPLOM A TÉRKÉPEN, HOLOTT AZT HISZI A FÖLD ALAPOS".

    Semmi köze hozzá, hogy térkép készítője milyen vallású, és a készítő vallása legkisebb mértékben sem ad hozzá vagy vesz el a térkép szakmai értékéből sem térképészeti, sem történelmi megközelítésben.

    VálaszTörlés