2011. július 4., hétfő

Gömbpanorámák Miskolcról a Google Earth-ön

Google Street View ugyan nincs Magyarországon (csak a sokkal gyengébb minőségű, de azért így is nagyon hasznos Norc). Addig is, amíg a Google dűlőre jut az ügyben a politikával, megtehetjük azt, hogy jó minőségű gömbpanorámákat töltünk fel a városról. Ezekben az az igazán jó, hogy az egyikből át lehet menni a másikba. Ahhoz, hogy lássuk őket, a Google Earth-ben be kell kapcsolni a Photos layeren belül a 360 Cities layert.

A programban ekkor pirosas színű négyzetek fogják jelölni, ha valahol elérhető egy gömbpanoráma, amit aztán a kis négyzetre duplán kattintva, látványos animáció kíséretében tudunk megnézni.  
Így működik a dolog:

Egy szomszédos gömbpanorámába úgy tudunk átmenni, hogy a gömbpanorámában feltűnő pirosas négyzetre kattintunk. Ahogy a videón is látszik, ez a dolog sajnos nem tökéletes, mert eléggé esetleges, hogy milyen nagyításnál jelenik meg a kis négyzet.
A dologban az igazán szép az, hogy bárki gömbpanorámája felkerülhet a Google Earth-re. Ehhez regisztrálni kell a 360 Cities oldalon, és oda feltölteni a megfelelő módon a panorámát.
A gömbpanorámák készítéséhez ezen a linken van egy kis segédlet:
Semmi különleges felszerelés nem kell hozzá, tulajdonképpen bármilyen digitális fényképezőgép megteszi.
Mi arra biztatnánk mindenkit, hogy töltsön fel Miskolcról gömbpanorámákat, mert akkor lesz igazán jó a dolog, ha olyan sűrűséget elér, hogy rendszerré áll össze. Szerencsére a miskolci panorámakészítők viszonylag aktívak, amióta utoljára néztem, azóta is került ki új, de sajnos még így sincs túl sok.

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése