2011. október 20., csütörtök

Miskolci ingatlanosszótár

Egyik mániám az ingatlanhirdetések böngészése. Egy időben ez határozott házkeresési szándékkal kapcsolódott össze, újabban inkább már csak a „hátha egyszer nekünk is lesz szerencsénk” reménye hajt. Számtalan hirdetés elolvasása és jó pár eladóval vagy még inkább ingatlanossal történt telefonálás után megtanultam a miskolci ingatlanhirdetések finom csúsztatásait, amiknek már nem dőlök be, inkább csak nevetek rajtuk.
Ide gyűjtöttem tehát néhányat egy csokorba. Ha ismertek továbbiakat a miskolci ingatlanos szlengből (na jó, csúsztatásokból), a kommentek közt szívesen olvasnánk őket.

  • „A belváros szélétől öt percre”: hát ez bizony, bármely meglepő is volt számomra eleinte, gyakran Martin-kertvárost jelenti, de már olyannal is találkoztam, hogy szirmabesenyői házat hirdettek így. 
  • Ha egy hirdetésbe csak „Győri kaput” írnak, akkor az nagy valószínűséggel a Győri kapu déli részét jelenti. Ha viszont „Győri kapu dél”-t írnak, akkor bizony előfordulhat, hogy a Kiss Ernőn túli területen van az ingatlan, pl. a Gábor Áron utcán.
  • „Miskolc egyik legpatinásabb (sőt, gyakran: legpatinánsabb) része”: ez leggyakrabban a Népkert környékét jelenti, és igen, én is úgy gondolom, az a terület érdemli ki a patinás jelzőt, ahol régi, villaszerű házak sorakoznak. Na de ilyen lenne a Csermely utca és környéke...? Kíváncsi lennék, hogyan definiálják az ingatlanosok a patinás szót.
  • „Régi típusú ház”: vannak ingatlanosok, akik szerint ebbe a kategóriába a 80-as években épült ház is belefér... Értem én, hogy Miskolcon viszonylag kevés a második világháború előtti ingatlan, és bizonyos társaságokban már én is réginek számítok, de azért a 70-es években épült kockaházakat régi típusúnak titulálni nekem fájdalmas túlzás. (Mikor egy ingatlanközvetítő kikérdezett bennünket az igényeinkről, döbbenettel vegyes értetlenség ült ki az arcára azt hallva, hogy a 2. világháború előtt épült házat keresünk. Azt mondta, ilyen igénnyel ő még sosem találkozott... Na ja, miért is akarna bárki ilyesmit venni. Talán mert szép és jól van megépítve?)
  • Miskolc Rózsadombja: általában a Tampere park környéki új, illetve onnan a Népkert felé elterülő kevésbé új részt hívják így, viszont találtam olyan hirdetéseket is, amelyek szerint az Árok utca környéke is az. Vagy a Bábonyibérc más része. Sőt, ezt egyszerre lehet „Rózsadombként” és „Belvárosként” is hirdetni, egyetlen hirdetésben. 
  • „Miskolc legdinamikusabban fejlődő része”: a Gömöri tér környékét aposztrofálták így. Vajon miért fejlődik dinamikusan? A közelben elhúzó vonatok miatt...?


Azért jó ingatlanhirdetéseket olvasni, mert kiderül, hogy mennyire szerencsés város Miskolc. A belvárosa hatalmas kiterjedésű (hiszen Martin-kertváros szinte már belváros), és annyi Rózsadombja van, hogy Budapestet megszégyeníti, régebbi és újabb Rózsadombok sorakoznak mindenfelé, most például egy ingatlanberuházás keretében a Bodótetőn épül fel „Miskolc új Rózsadombja”. Patinás negyedei is mindenfelé terjeszkednek, dinamikusan fejlődő részeinek se szeri, se száma. Jó itt élni, ugye?

Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés: