2011. október 11., kedd

Miskolc turisztikai kiadványa

Idén szép új turisztikai kiadvánnyal jelentkezett a város. Letölthető: innen.
Nem tudom, az eddigiek milyen kaliberű kiadványok voltak, de nézzük, hogy sikerült a mostani.


Címlapján jól sikerült fotó a Minorita templomról, tornya a tartalomjegyzék oldalára átfolyik, ahol Szrogh Sámuel idézetét is találjuk. (Az idézet két része között akkora a térköz, hogy elsőre elbizonytalanodtam a szövegrészek összetartozását illetően.)


A fejezetek a fejlécek színe szerint is elkülönülnek. Az első fejezet Miskolc környéke. Nem értem, a város turisztikai kiadványát tényleg egerszalóki fotóval kellene kezdeni? A szöveg így kezdődik: „Nincs még egy nagyvárosa hazánknak, amely ennyi természeti csodát kínál vendégeinek!” Majd a folytatásból kiderül: valójában a város környékéről van szó, és nem is csupán a közvetlenről: „A Bükk, a Barlangfürdő, Lillafüred látnivalói mellett Miskolc környékén négy UNESCO világörökségi helyszín és további természeti világszenzációk garantálják a felejthetetlen élményt.” Vajon mért gondolták a szerkesztők, hogy Miskolcot elsősorban Tokaj-Hegyaljával, Hollókővel, a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és Aggtelekkel kell reklámozni, Miskolc turisztikai kiadványában? 


Miskolc bemutatása a 6. oldalon a belvárossal kezdődik. „Ha csak rövid idő áll rendelkezésére, akkor is érdemes néhány órát eltöltenie Miskolc belvárosában!” Gondolom úgy érti, hogy ha maradt még a tágabb értelemben vett környék megtekintése után... A szöveg egyébként nem rossz, helyenként játékos: a rövid időre való utalást követően pl. az órás látnivalókat veszi számba röviden. A belváros templomairól külön ismertetőket ad, kiemeli az Avast és a Népkertet (sajnálom viszont, hogy az avasi pincékről képet nem közöl). A Mindenképp nézze meg! alcímek alatt foglalja össze a legfontosabb látnivalókat. Nem egészen értem, hogy a Kortyolda miként kerül a látnivalók közé; annyira azért nem látványos... A 11. lapon már Tapolca következik, valamilyen okból Diósgyőr előtt. A várról egyetlen kép sincs, egy teljes oldalon viszont valami kosztümös figura íjjal lő a várárokban...


A 14. oldalon már Lillafüredről olvasok. Két oldalon át a Majális parkból induló túraajánlatokat kapunk térképpel. Az ún. Blue-túra keretében pedig játékra invitálják a Miskolcra érkező turistákat, kár, hogy a nyeremény jellegéről nem esik szó.
A következő fejezet Miskolc 2011-es fesztiváljait részletezi. Korábbi bejegyzésünkre emlékezve feltűnt, hogy Gyár Fesztiválról szó esik a kiadványban, Factory Fesztiválról viszont nem. A fesztiválok ismertetése a szemezgetőben valamiféle tematikus csoportok mentén történik – kár, hogy ezt a szerkesztők nem tették nyilvánvalóbbá. 
Van aztán a kiadványban belvárostérkép látnivalókkal, az MVK Zrt tömegközlekedési térképe,  újabb városnéző játék „értékes nyereményekért”, éttermek és egyéb szórakozóhelyek listája, majd a szolgáltatók reklámjai, hirdetései. Ez utóbbiak többsége sajnos kilóg a kiadványból: a tipográfiai szerencsétlenkedést lehetne rajtuk bemutatni. 
És sajnos nem egyszerűen a kiadvány végére vannak illesztve (ott nem szúrnának annyira szemet). A szolgáltatók után ugyanis Egészségére! és Aktív címszavak alatt még sport-, fittness- és wellnesslehetőségekről kapuk információt, végül pedig ajándékvásárlásról.



A kiadványról egyébként összességében – a tartalmi vagy szerkezeti kifogásaim ellenére is – elsősorban dicsérő jelzőkkel tudok szólni. Szépen megtervezett, általában igényesen megírt, jól használható füzet. Kezembe még nem vettem, úgyhogy a nyomdai kivitelezésről nem tudtam véleményt alkotni, ahogy arról sem, hogy a pdf-ben látható hibák (pl. nem elég nagy felbontású képek) csak a fájl kicsinyítésének az eredményeként álltak-e elő. 
Nektek már járt a kezetekben? Mi a véleményetek? 

2 megjegyzés:

  1. még csak gyorsan átfutottam, hogy az új kiadásban is benne vagyok-e mint az előzőben (ééés nem :), de sikerült durva hibát találnom a kiadványban. Bejegyzésedben olvastam, hogy a Gyárfesztről írnak, Factory-ról nem, közben megakadt a szemem egy fesztiválfotón: ez a Vasgyárban készült. Nézem a szöveget, a Factory Fesztiválról írnak benne, annak az időpontját közlik, de a szöveg címe és az URL is a Gyárfesztivál honlapjára mutat, nem a Factory-ra. Ja, mellesleg a képek nem 2011-ben készültek, hanem egy korábbi alkalommal, tehát technikailag, ha úgy vesszük, a Gyárfesztiválon, mert akkor úgy hívták azt a vasgyári fesztivált, ami idén Factory Fesztivál néven ment...
    Kíváncsi vagyok máshol mennyire naprakészek :) (ja, a gyarfesztival.hu tavaly még nem volt bejegyezve, tehát valamennyire idén is foglalkoztak a dologgal)

    VálaszTörlés
  2. Igen, ezt én is kiszúrtam, de annyira nem nevezném durva hibának, hiszen nyilván az előző évekből tudnak képeket berakni, és eddig a Gyár Fesztivál valóban a gyárban volt.

    VálaszTörlés