2011. december 6., kedd

Borpályázat: Bereczki Zoltán pályaműve

A városok legősibb és legmaradandóbb eleme általában az utcahálózat és a telekosztás. Ahogy a mellékelt térképlap és légifotó mutatja, a Centrum Áruház tervezésénél ezeket az adottságokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyták. A jelenlegi áruház tökéletesen észak-déli tájolású, mintha nem is belvárosi szövetben létesült volna. Ez nemcsak a légifotón zavaró, hanem a helyszínen is érzékeli az ember, hogy valami nem stimmel.
Tervem ezért elsősorban az eredeti utcavonalak rekonstruálását tűzi ki célul (szerencsére a telekhatárok még őrzik ezeket), legalábbis ami a főbb útvonalakat illeti (Széchenyi, Szentpáli utca). Ez az áruház majdnem teljes lebontásával járna. Az új házsorok egy belső kertet, parkot zárnának közre, ami a belváros zöldfelületi arányán javítana. A park teljesen körbekerített és éjszakára zárható lenne, illetve a Búza tér felé irányuló gyalogosforgalom sem itt zajlana. A parkot északkeleti oldalon a kinyitott Pece határolná, sétányokkal, padokkal, stégekkel, kocsmának használt állóhajócskákkal.
A park a főutca felé lábasházakon keresztül lenne megközelíthető, így a vizuális kapcsolat is meglenne. A Szentpáli utca felé is lenne egy-egy átjáró, de nem olyan mennyiségben, mint dél felé.
A parkot keretező épületek hagyományos méretben és tömeggel épülnének, változó párkány- és gerincmagassággal, ahogy az az organikusan nőtt városmagokban szokásos. Az épületek építészeti kialakítása modern lenne, annyi megkötéssel, hogy kifelé nyugodt, hagyományosabb homlokzati felületekkel jelennének meg, míg befelé játékos, erkélyekkel, loggiákkal fellazított homlokzatokkal.
A park kialakítása szintén játékos lenne, kerthelyiségként működő pavilonokkal, installációkkal. Tervembe illusztrációként a mintának tekintendő párizsi Villette park két pavilonját tettem be, illetve űrhajókat a Star Warsból. A régi áruház egyik lépcsőtornya is megmaradna mementónak, kilátóként használva.






Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése