2011. december 14., szerda

Borpályázat: Szász Csaba pályaműve


Az első tervlap egy problématérkép. Vázolja a meglévő pontokat, tömegeket, amikkel gond van, illetve pozitívumokat is, mert azok is vannak. A területen lévő 2 benzinkút zárványa, a templom környezetének annak térfalaival való degradálása, a Búza téri fogadóépületek térbeli lötyögése, a meglévő kaszinó épülettömege, az élelmiszerüzlet katasztrofális építészeti jellege, a Centrum mögötti parkoló rész és kiszolgálóterület kihasználatlansága, az Ady-híd „térfalát” záró bungalók megléte, a Miskolcra bejövő főút belvárosba való érkezésének lehangoltsága mind-mind probléma. Pozitívumként vettem a Pláza tömegét, annak térfalainak meglétét, ahogy lekövetik a régi városfalat és telekrendszert; és a Centrum előtti kis teret, ami fontos csomó- és találkozási pont.


Második tervlapon már látható az alapkoncepció csírája. Alapvető gond Miskolcon egy olyan főtér hiánya, amin élet is van. Itt meg lehetne ezt valósítani, megvan rá a forgalom minden irányból. Sok-sok erővonal húzódik a környéken. Egy tér csak akkor működik, ha van átmenő forgalom rajta. A végpontjain vannak olyan húzó tényezők, mint esetünkben északon a Pláza, keleten a Búza tér, délkeleten a Szinvapark, nyugaton a Széchenyi sétálóutca. A koncepció röviden egy főtér létrehozása térfalakkal, épületekkel, sok zölddel, mert a belvárosban annak híján vagyunk. A főtérben fontos szerepet kap a 3-as főút két irányba válásánál egy kapumotívum-forma épület mely méltóképpen fogadná mind a kocsival, mind a gyalogosan érkezőket . Főleg az utóbbiakat.





A harmadik és a negyedik képen csak variációk vannak, gondolkodások. Játszva azzal, hogy mi lenne, ha eltűnne a Centrum tömege, és új épülettömegek jelennének meg. Vagy áttörés a Szinvapark irányába, az Ady-híd sarkán hasonló csomópontot hozva létre, mint ami most is létezik a Centrum sarkán.



Ötödik és utolsó tervlapon egy végleges területrendezés látható. A létrehozandó tér méreteivel, a kapuépület helyzetével, a Pece-patak – ami a terület alatt megy egy csatornában – visszahozatalával. A Centrum épületét meghagytam, mert szerintem alapvetően jó tömeggel, karakteres jelenlétével, megfelelő működésű tereket hoz létre maga körül. A kis „surranóval” a keleti oldalán a Búza tér felé, a kis teresedéssel maga előtt jól és hangulatosan rendszerezi életünket.

Nem magával a Centrum épületével van gond, hanem az azt körülvevő nagyobb léptékű és tágabb értelemben vett térrendszerrel.

A gondok nagyobbak és súlyosabbak.

Szász Csaba 

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése