2012. február 6., hétfő

Dolgok, amikért jó Miskolcon lakni: Bánkút

Nem sok magyar városban tudja azt megtenni az ember, hogy felkel reggel (még csak nem is kell hajnalban), bepakolja a sícuccát az autóba, autózik kb. 45 percet, majd síel pár órát (sokszor a Magas-Tátra látványában gyönyörködve), és aznap még simán dolgozni is tud egy fél napot.
Természetesen Bánkútról beszélek.
Honlapjuk szerint ez az ország legnagyobb síterepe, de sajnos mostanában kevésbé jó adottságú helyek (pl. Eplény) sok mindenben lekörözik. Bánkútnak a legnagyobb hibája az, hogy nem hóágyúzzák a pályákat, így a működés teljesen a természetes havazáson múlik. Amennyire én tudom, a nemzeti park nem engedi a hóágyúzást. Természetszerető ember vagyok (túrázom, hegyet mászok, egy időben barlangásztam is), mégis azt gondolom, hogy a magyar természetvédelem sokszor túllő a célon.
A másik probléma Bánkúton a parkolás megoldatlansága. Aki volt már fent hétvégén, tudja, miről beszélek. Szerintem azt kellene csinálni, hogy ha a fenti kevés parkoló megtelik, akkor az autókat lent parkoltatni, és ingyenes buszjáratot indítani, mint ahogy az Alacsony-Tátrában, Chopokon csinálják.
Van is a bánkúti elágazás közelében egy használaton kívüli rakodó, ott minimális beruházással meg is lehetne ezt valósítani:


Aki fél napra el tud szabadulni a munkából, annak mindenképp azt ajánlom, hogy hétköznap menjen fel. Én múlt kedden voltam (az alábbi képeket is akkor csináltam), és ideálisak voltak a körülmények: kiváló hó, napsütés, Tátra, üres pályák, semennyi sorban állás. A hó pedig csak még jobb lett azóta.



Egyetemista koromban egyébként többször csináltunk olyat, hogy gyalog mentünk fel Ómassáról, cipelve a sícuccot, de aztán a nap végén a több kilométeres lecsúszás vissza a faluba bőven megérte a cipekedést. (Sőt még azt se bánom, hogy egy – szerencsétlenül sikerült – ilyen lecsúszás miatt a 2000. év begipszelt kézzel talált :-))

Kapcsolódó bejegyzések:

3 megjegyzés:

  1. Nekem pontosan azért nem tetszik Bánkút amiket leírtál, plusz a következők:

    - Felfelé az út minősége katasztrofális. Kátyús, aszfaltmorzsalékos, nagyon árt az autónak oda fölmenni.
    - Az infrastruktúra egy nagy nulla. A kölcsönző és szerviz olyan felszereléseket ad ki, melyek simán életveszélyesek, csodálom, hogy abból még komolyabb baleset nem volt (tapasztalat, láttam/próbáltam). Vagy a kaja. Nem vágyok terülj, terülj asztalkámra, de az, h egy egyszerű tepertős pogácsát még nem sikerült vennem soha (majd 2 nap múlva hozunk) vagy egy gyümölcs teát úgy, h a dobozból az utolsó filtert kaparták nekem össze, az azért meredek. Ez nem szolgáltatás.
    - A síház lehetetlen helyen van, tekintve, hogy épp a pálya közepén. -> Mindenki előtte áll, borozgat, teázgat, rajtuk át kell csúszni. Kényelmetlen és balesetveszélyes.
    - Minden igyekezet ellenére a szánkózókat képtelenek elkülöníteni a síelőktől deszkásoktól. Kijönnek az emberek és ha más nem is a parkolótól lecsúsznak szánkóval a síházig. Kár, h közben két pályát kereszteznek.
    - A felvonó (ha megy és jó) akkor is egy vacak. Úgy van beállítva, hogy akkorát ránt, hogy 3 m-t repül az ember. Lehet, h ez egy profi síelőnek tök jó, de egy deszkásnak (aki amúgy is felvonóban egy lábon áll, vagy egy kezdő síelőnek halál). Én többször estem már ki deszkával belőle és ahelyett, h csillapítottak volna a kezdésen (láttam, egy karon kell állítani, tehát semmi extra dolog) inkább majdnem kiröhögtek. Ja és még egy. Rendes pályán ha kiesel a felvonóból szépen felsétálsz. Na ha itt kiesel, nem hogy gyaloglás, konkrét helymászás a jutalmad. Nagyon durva.

    Én ismeretségi körömben mindenkit lebeszélek, h ide jöjjön, már magam sem megyek ki max. sétálni. Jó lehetne, de nagyon sokat kellene költeni rá, és komolyan kellene csinálni az egészet. Ezt nem teszik. Kár érte...

    VálaszTörlés
  2. Sok igazság van abban, amit írsz. Valóban kicsit múlt századi a hangulat, és sok fejlesztésre lenne szükség. Ennek ellenére hétvégén így is nagy a tömeg (én hétvégén nem is szoktam menni).
    A hóágyúzás szerintem sok mindent megoldana. Tervezhetőbb lenne a bevétel, és lenne miből fejleszteni.
    Azokat én is megmosolygom, akik pl. Budapestről ide jönnek síelni Szlovákia helyett, de azt be kell látnod, hogy Miskolcról könnyen elérhető, és ez jó. A bejegyzés kb. erről szólt. Én kiválóan éreztem magam, szerintem a jövő héten is elugrom egy fél napra.

    VálaszTörlés
  3. Nincs síbusz? Minden évben szoktak indítani (Tiszairól és/vagy az ötös-tizenötös végállomásáról), érdekes, hogy pont most nem, amikor végre elég hideg és kiváló hó van síelni...

    VálaszTörlés