2012. április 24., kedd

Civil összefogás a szentléleki pálos kolostorrom megmentéséért

A diósgyőri pálosokról már sokszor volt szó a blogon. Nekik sajnos a középkori épületeikből már semmi sem látható, ellenben fent a Bükkben, Szentléleken a mai napig állnak az ottani kolostor templomának középkori falai. Állnak ugyan, de nem túlzás azt állítani, hogy a szemünk előtt pusztulnak. Én magam is emlékszem, hogy gimnazista koromban mennyivel jobb állapotban volt az épület.
2011 októberében a Csatárlánc nevű szervezet indított programot a kolostor és a templom megóvásáért. Két fő céljuk a a kolostortemplom megmentése és a kolostor megmentése-bemutatása. Ezekről bővebben a honlapjukon olvashattok:
A szükséges pénz előteremtése érdekében jótékonysági koncertsorozatot indítottak, aminek a következő koncertje most szombaton este hatkor lesz a Fazekas Általános Iskolában.
A további program szintén a honlapon olvasható:


Magáról a kolostorról pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján van rengeteg információ (a kép is innen származik):

Érdekességnek pedig nézzétek meg Balogh Miklós diplomamunkáját, aminek témája a kolostor és a templom rekonstrukciója volt:

További képek a tervező honlapján: http://nagybalogh.hu/miklos.html

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése