2012. április 19., csütörtök

A Mária-út és Miskolc

A Mária-út egy Közép-Európán átívelő zarándokút-hálózat, melynek kiépítése folyamatban van. A tervezett, ill. épülő zarándokút a Szent Jakab-út (El Camino) mintájára országhatárokon átnyúló hálózatot jelentene, és a Mária-kegyhelyeket fogná össze, ebből a szempontból persze különbözik a történelmileg kialakult, egy központtal rendelkező Caminótól. 


A Mária-kultusz Magyarországon a kereszténység felvételével egyidős, legendája szerint Szent István Máriának ajánlotta az országot. A 17., de különösen a 18. században megerősödik a Mária-tisztelet jelentősége, kegyhelyek létesülnek, a Mária-kultusz a barokk vallásosság fontos eleme lesz. Miskolcon  a város lakói 1738-ban hálából állíttattak Mária-szobrot a Mindszenti-téren, mert a pestis elkerülte a várost. A helyi köznyelvben csak Csupros Mária-szoborként emlegetik.

Forrás: Wikipédia
A diósgyőri pálosok Madonna-szobra ugyancsak fontos miskolci emléke a Mária-tiszteletnek.


A Mária-út hívőket, a hitet keresőket és turistákat egyaránt vár majd, és a kegyhelyek, templomok és egyéb szakrális értékek mellett az útvonal mentén található helytörténeti és természeti értékekre is ráirányítja a figyelmet.
A jelenleg épülő szakaszok közül a Mariazell–Budapest–Máriapócs állomásokat összekötő ún. Északi út Miskolcon is átvezet. Kács, Kisgyőr felől érkezik Görömbölyre, átvezet a belvároson, és az Akasztóbércnél hagyja el a várost, majd Szirmabesenyő felé tér el.


Amint az a térképről jól látható, jelenleg Miskolcon még nincs zarándokszállás, de tudomásunk szerint Görömbölyön a görög katolikus egyház tervezi egy ilyen szálláshely megvalósítását. 
Mint arról korábban már írtunk, a zarándokút Miskolcot észak felé szörnyű állapotban lévő területen át hagyja el. Az Akasztóbércről a turistaút olyan, többnyire elhagyatott hétvégiházas övezeten vezet át, ahol a házakat gyakran feltörték, kifosztották, üresen, lepusztultan állnak, szemét veszi körül őket. Sötétedés után nem mernék arra járni. Persze nem ez az egyetlen ilyen területe Miskolcnak, de a zarándokút vonalvezetése miatt különösen szomorú ennek az állapota. Nyilván nem válna kárára a városnak, ha minél több zarándok látogatná meg templomait, kulturális értékeit, de vajon milyen érzésekkel távoznak majd Miskolcról ezen a szemétdombon keresztül?


Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés: