2011. május 12., csütörtök

Gépek a szabadban: Újmassa

Miskolcról Bánkút vagy a Pisztrángtelep felé autózva könnyen észrevehetjük az újmassai őskohóval szemben lévő gépek sokaságát.
Ez a szabadtéri skanzen kohászati és bányászati gépeket, eszközöket mutat be, a gyűjtemény a Massa Múzeumhoz tartozik (ami pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumának része, Zoliék jártak itt nemrég). A gyűjtemény kapuja legtöbbször nyitva áll. Belépődíj nincs.

A skanzenban eredetileg a vaskohászatban a XIX-XX. században működtetett gépi berendezések, szerszámok voltak láthatók, majd 2004-ben a végleg bezárásra került lyukóbányai bányaüzemben használt utolsó berendezések egy-egy darabja került ide. A bemutatott darabok jól konzerváltak, és mindenhez részletes, időtálló öntöttvas bemutató tábla is van. A képaláírásokat is innen vettem, mert a bánya-, illetve kohászati gépek felismerésében még van hová fejlődnöm.


1. Bányagépek
Minden bizonnyal mások számra is a leglátványosabb a villamos bányamozdony, ami pont gyerekméret. Két fülkéjébe is be lehet ülni, és még nyomkodható gombok is akadnak. Nagy kárt a gyerekek ebben nem tudnak tenni, bár a kiállítás elején ki van írva, hogy a tárgyakhoz hozzányúlni-piszkálni tilos.

EL-G típusú villamos bányamozdony, használatban: 1967-2004

Ez az igazi mozdony nem a Thomas :-)


Vitlafülke - fogazott trapézácsolat
Siemens típusú szállítóvitla, használatban: 1960-2004

Csille, ügyesebbek a kerék heggesztés ellenére is kicsit tovább tudják lökni
800mm-es gumihevederes szállítóberendezéssel szerelt 800 TH-biztosítású bányavágat
alkalmazás: 1948-2004

Bányavágat perspektíva

Glinik-08/22 0zk típusú pajzsegység
Rybnik-80 típusú láncos vonszolóval szerelve
használatban: 1985-2004
Ilyet láttam az Egyetemvárosban is, most legalább már tudom, hogy pajzsegység a neve.

A bemutatott bányagépek nagyon látványosak, de bemutatások egyben szomorú mementó is. Ezek a gépek nem azért kerültek ide, mert valami korszerűbb váltotta fel őket, hanem mert a bánya és maga az ágazat szűnt meg a régióban.

2. Kohászattal, gépgyártással kapcsolatos gépek
A szomorú mementó itt hatványozottan folytatódik, ehhez megadják a hangulatot a fekete gépek. A bemutatott gépeken megjelenő egykor méltán híres diósgyőri kohászat sincs már. Ezek a gépek viszont  továbbra is Miskolc és a környék történelmének részei és ezekre méltán lehetünk büszkék.


Menetmángorlógép, Diósgyőr, 1890

Finomhengerdei trióállvány, Diósgyőr, 1936

Diósgyőrben gyártott dobverőléc hengerpár, 1928

Csavarsajtoló, Diósgyőr, 1890

Diósgyőrben öntött esztergapad állványa, 1892

A diósgyőri hengerdében használt bugaszállító kocsi, 1936

Farkaskalapács lendkereke, Szentgotthárd, 1860

Diósgyőri hengerdében használt bugafogók, 1936

Újmassán öntött fúrógép, 1833

Sínlyukasztó. Diósgyőr, 1895

Diósgyőr III. számú nagyolvasztó dugaszológépe, 1987-1996
Ha a gépeknél végeztünk, érdemes ellátogatni az őskohó melletti Massa Múzeumba is, ami a Diósgyőr-hámori Vasmű százéves történetét (1770-1870) mutatja be. Itt van működő kovácsműhelymakett is a gyerekek nagy örömére.

Kis színes a végére, nehogy megfeküdje gyomrunkat a sok tonna vas. A túránk során a környéken vettünk észre két foltos szalamandrát. Szerencsésen átkeltek az úton és folytatták útjukat az avarban.




Kapcsolódó bejegyzések:


1 megjegyzés:

  1. Mikor volt a Fazola acélja világhírű? Faszénnél olvasztották (kén és foszfor mentes)kézzel "kavarták" (nem a mai neylon cincér) emberek! Amúgy magam Fazola telkén születtem! Nagyapám meg még kézi fogóval fordította a vasat hengersoron!

    VálaszTörlés