2011. április 18., hétfő

Gépek a szabadban: Vasgyár

Az egyetemvárosi gépek után következő helyszínünk a Vasgyár. Itt már sajnos nem túl ápolt a környezet, és a bemutatott gépek sem csillognak, villognak.

1. Alsó Szinva utca és Sétány utca kereszteződése
Ez a valaha szépen karbantartott park, melynek a nevét sajnos nem sikerült kideríteni (ezekkel a park nevekkel már csak így vagyunk lásd: Park a Selyemréten), sok emléket mutat meg a vasgyár által valaha gyártott termékekből. A parkot körülvevő épületek (Vendégház, egykori mészárszék épülete) külön bejegyzést érdemelnek.

A helyszín még egy dologról nevezetes: innen indult el a diósgyőri labdarúgás:
„A Diósgyőr labdarúgó csapata 1939-ben költözött jelenlegi helyére, az Andrássy útra. 1939 előtt, az első játéktere a mostani Vasgyári út, Alsó Szinva utca és Sétány utca, valamint a Szinva patak által körülzárt területen volt. Akkoriban csak úgy emlegették, a »munkásétterem mögötti játékpálya«. Ma már az ezer fő befogadására képes étterem sem áll, a pálya helyét semmi sem jelzi.
...
A régi stadion környéke – ahogy az egész vasgyári gyarmat – sokat változott. A pályának nyoma sincs, egykori területén ma négy társasház áll. A hangulatos parkban lakók, a járókelők talán nem is tudják, hogy ezen a helyen született meg a 100 éves diósgyőri labdarúgás...
Forrás: Diósgyőri Webmúzeum

A gépek témánál maradva ezeket láthatjuk most:


Kovácsolt gyűrű és főtengely

Kovácsolt gyűrű

Főtengely

Kovácsolt gyűrű

Kovácsolt gyűrű

2. Vasgyár területe
A hétvégén a Factory Arénában voltunk, és ha már bejutottunk a gyár területére, kicsit körbe is néztünk. Az egyik épület mellett találtuk ezt a kompozíciót, mely kialakításban és  stílusában teljesen egybevág az előzőkkel:



Acélgyártás ipartörténeti emlék szintén a gyár területéről:
Acélöntecs

Magyarországon LD konverterből elsőként 1980 november 6-án gyártott acélöntecs

A környéken még biztos vannak be nem mutatott gépek, biztatom az olvasóinkat, hogy írják meg, küldjenek képet róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése