2011. november 14., hétfő

Könyv: A Célváros

A közelmúltban jelent meg az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kiadásában A Célváros című könyv, témája: hétköznapok Miskolc rendszerváltozás előtti évtizedeiben.

A könyvet antropológusok írták, anyagát közelmúltbéli kutatások (interjúk, levéltárazás) szolgáltatták. A nevezett korszakot alulnézetből mutatja be: nem politika-, gazdaságtörténetet ír, hanem azt próbálja feldolgozni, hogy a közemberek a mindennapokban hogy élték meg az időszakot.
Nekem építészként a legérdekesebb az a fejezet volt, ami a háború utáni városfejlődést mutatta be, korabeli képekkel gazdagon illusztrálva. Egészen megdöbbentőek azok a képek, amiken az előtérben falusias (sőt majdhogynem tanyasi) házak vannak háziállatokkal, míg a háttérben már ott magasodnak a panellakótelepek.
A könyv ezenkívül még a szabadidő (szervezett és szervezetlen) eltöltését is bemutatja, foglalkozik a sportélettel (volt időszak, amikor Miskolcnak három NB I-es focicsapata volt), és egy-egy érdekesebb interjúalanynak egész, képekkel gazdagon illusztrált fejezetet szentel. 
A tudományos igénnyel megírt (ugyanakkor határozottan olvasmányos) fejezetek közé könnyedebb, képes részek ékelődnek, amik szintén egy-egy témát járnak körül: babakocsiváros, „Szinvavölgyi űrbázis”, sőt egy korabeli, magyar-német nyelvű turisztikai kiadvány lapjait is megismerhetjük.
Az interjúrészletek között vannak kimondottan megható emberi történetek is, mint például azé a kiscsécsi cigány munkásé, aki bár az egyik legjobb dolgozó volt, nem volt pénze rendes kabátra (mert építkezett), és amikor a főnök fiának kinőtt kabátját megkapta, hálából a több műszakban végzett munka mellett eljárt a főnök kertjét ápolni.
Ahogy már említettem, a könyvnek kiváló képanyaga van. Sajnos azonban képjegyzék nem tartozik hozzá, így nekem nem mindegyik képet sikerült beazonosítanom, hogy hol készült. Megdöbbentő egyébként a régi képeket nézegetni, pl. a később lebontott Palóczy utcai zsinagógáról, vagy a Régiposta utcán folyó Pece patakról. Sajnos sok érték nyomtalanul eltűnt abban a korszakban.
Mindenkinek ajánlom a könyv beszerzését, több helyen is lehet kapni, és belföldre az Átjárósok postaköltség nélkül szállítják.
Aki pedig meg szeretné nyerni, most arra is van lehetőség.

Frissítés:
Azóta elkészült a képjegyzék, letölthető innen:

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése