2011. november 29., kedd

Szent István tér közösségi tervezése: elindult a workshop

Tegnap délután négykor kezdetét vette a workshop. A meghívott szervezetek mellett egyéb érdeklődők is ott voltak, köztük én is. (Bár én nem voltam teljesen kívülálló, mivel a 2008-as pályázaton Rudolf Mihály csapatában én is részt vettem.)
A megjelentek köszöntése után Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője beszélt a pályázati lehetőségekről és az ütemezésről. A jelenlegi workshop eredményét december 5–9 között lehet majd a varosfejlesztes.miskolc.hu oldalon véleményezni. Ez alapján a programalkotás december 15-én fejeződik be, így mire a pályázatot (amiből a pénz jöhet a megvalósításra) 2012 tavaszán kiírják, már kész engedélyezési tervekkel rendelkezhetünk. A kivitelezés 2013 elején kezdődhet, és előreláthatólag 24 hónapon át fog tartani. Ha a közösségi tervezés most sikeres lesz, a városvezetés a jövőben is alkalmazni fogja a módszert.
Utána Szőke László, a Városfejlesztési és -Rendezési Osztály vezetője beszélt a tér történetéről. Illetve mivel ilyen nincs, úgy általában a miskolci terek történetéről volt szó. Elmondta, hogy a Hősök tere és a Szent István tér is viszonylag új fejlemény, Miskolc igazi ősi tere a Városház tér. Végre azt is megtudtam (ami az idősebbek számára talán evidencia), hogy a főutcát a Villanyrendőrtől felfelé hívták forintnak, lefelé fillérnek.
Szőke László után a 2008-as pályázat díjazott pályaműveinek ismertetése következett. A hatból csak három építész volt jelen (a győztes Pirity Attila, illetve Rudolf Mihály és Horváth Zoltán). A maradék három tervet az egykori területi főépítész, Olajos Csaba ismertette. Én természetesen Rudolf Mihály tervével tudtam a leginkább azonosulni, mert csak ő merte száműzni a 2x2 sávos utat a belváros szívéből. 
Szinte mindannyian elmondták, hogy mennyire életidegen volt a kiírás. Ez is a közösségi tervezés létjogosultságát bizonyítja.
Ezt követően Rostás László főépítész arról beszélt, hogy mik is egy főtér sarokpontjai. Illetve először terminológiailag tisztázta, hogy ami most itt zajlik, az nem a tulajdonképpeni tervezés, hanem egy alapos programalkotás, ami alapján a szakemberek megtervezik majd a konkrét teret.
Tehát, a szépen kifejtett sarokpontok címszavakban: közlekedési hálózat, főtér mint igazodási pont (nemcsak Miskolc, hanem a régió és a megye főtere is egyben), szent hely (az Avas ősidők óta lakott, a tetején a X. század óta állt egy rotunda, az oldalában a középkortól áll a templom), az állandóság mellett a Szinva képében ott a folyamatos változás is, ugyanakkor a fontos intézmények stabilitást sugallnak, ezenkívül egy főtéren helyet kell kapnia a kultúrának és az oktatásnak is, és természetesen ez a találkozások színhelye is.
Beszélt arról, hogy bár a jelenlegi rendezési terv magába épített ötleteket szinte valamennyi pályaműből, mégis teljesen elhibázott, nem veszi figyelembe a meglévő struktúrákat, hatalmas kereskedelmi területet (plázát) jelöl ki, régi épületeket bont le, a Szinvát teljesen esetlegesen eltereli (sőt a zenepalota mellett lefedi), a szálloda kedvéért megszünteti a vizuális kapcsolatot a templommal, stb.
http://www.miskolc.hu/download/szabalyozas_terv/pdf_szabalyozas/bel/sz_29-2.pdf
A feladat tehát adott. A kezdés biztató, kíváncsian várjuk a továbbiakat. Ma és holnap folytatódik a workshop, ma délután négytől este nyolcig, holnap este hétig.

Frissítés:
A minap.hu képes beszámolója itt olvasható:

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése