2011. november 5., szombat

Borpályázatot hirdetünk

Még áprilisban olvastam a BldgblogonHypothetical Development Organizationről. Ők kb. azt csinálják, hogy nyitott szemmel járnak New Orleans-ban, kiválasztanak egy-egy témát (legyen az rejtett kincs vagy akut problémahalmaz), és aztán csinálnak rá egy teljesen elszállt tervet, ami elszálltsága ellenére a létező problémára reflektál. Aztán ezeket a terveket szép tablókon prezentálják és kiállítják.


Ezzel összevágott, hogy szintén áprilisban beszéltük Juhász-Nagy Balázs kollégámmal, hogy kellene valami alkotócsoportot csinálni fiatal építészeknek, és a város egy-egy problémájára kiírni pályázatot magunknak, azt megoldani külön-külön, aztán a győztesnek összedobnánk egy üveg borra.
Akkor azt gondoltuk, hogy ehhez Miskolcon sajnos hiányozna a megfelelő közeg. Amiért most mégis belevágunk a dologba, az az, hogy az építészet hónapja alkalmából volt egy kerekasztal-beszélgetés a Kós Házban, arra érkezett egy nyílt levél fiatal kollégáktól a Kamara tagjainak, és ezek alapján úgy tűnik, hogy mégis működhet a dolog. A kiírást tegnap szétküldtük, vannak is jelentkezők, úgyhogy már volt értelme. :-)
Mivel a Miskolc Blog is a kezdeményezés mellé állt, itt is közlöm a felhívást, és természetesen a pályaműveket is közölni fogjuk:

Tisztelt Kollégák! 
Kedves Barátaink! 
Régóta érlelődik bennünk a gondolat, hogy meg kellene próbálni serkenteni az építészek egymás közötti eszmecseréjét, és ugyanakkor kinyitni az építészetet a szélesebb közönség felé: megteremteni a párbeszéd alapjait a tervezők és munkáik valódi felhasználói között. Ezt elsősorban pályázatokon (ún.:borpályázatokon), nyilvános vitákon, kiállításokon és online felületeken keresztül szeretnénk elérni.
A helyi kamara is évek óta próbálkozik a közösség összekovácsolásával. Ezzel a törekvéssel összefügg a mi kezdeményezésünk is, azonban bennünket nem kötnek olyan keretek, amelyek a Kamarát mint szervezetet igen. Szeretnénk, ha Miskolc általunk elhanyagoltnak ítélt, vagy jobb sorsra érdemes területeiről közösen gondolkodnánk, és talán tevékenységünk indukálhatja a külső és belső kommunikációt, pezsdítheti a közösségi életet, elősegítheti, hogy a Kós Ház megteljen élettel.
Első körben szeretnénk felmérni, hogy mekkora nyitottság mutatkozik ez irányban a szakmánkon belül. Ehhez írjuk ki első pályázatunkat, melyre várjuk mindenki pályamunkáját.
Akit érdekel ez a kezdeményezés, azt arra kérjük, hogy e-mailben jelezze ezt nekünk a borpalyazat@gmail.com címen, hogy levélfordultával megküldhessük számára az első kiírás mellékleteit.
Miskolc, 2011. november 4.

Bereczki Zoltán, Juhász-Nagy Balázs
Az első kiírás elolvasható ezen a linken:


Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése