2011. június 16., csütörtök

Műemlékem.hu: a közösség ereje és a műemlék-nyilvántartás

Magyarországon több, mint harmincezer bejegyzett műemlék van, és még ehhez jönnek a helyileg védett objektumok. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak sajnos nincs arra kapacitása, hogy ezek állapotát folyamatosan monitorozza. Ezért jött létre a Műemlékem.hu oldal, ami kicsit a geocachinghez hasonló módon építi a műemléki adatbázist. Ahogy a szabályzat írja: 
„A Játék alapja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a műemlékem.hu rendelkezésére bocsátott hivatalos műemléki lista (kicsit több mint 11 ezer védett objektum) valamint a helyi védettségek (nem teljes) listája. Ezek címmel, helyrajzi adatokkal együtt letölthetőek az oldalról.”
A regisztrált felhasználónak az a dolga, hogy felkeresse ezeket, és a meghatározott szabályok szerint elkészített fotókat és az állapotjelentést feltöltse. Régebben volt pontverseny is, és a győztesek nagyon rangos helyen, a Budapesti Műszaki Egyetem dísztermében vehették át jutalmukat a kulturális minisztertől az az évi ICOMOS-díjakkal együtt. Most úgy látom, hogy ez szünetel (legalábbis azt írják, hogy a második évad 2010 áprilisában véget ért, harmadikról meg nem írnak).
De nem is ez a lényeg.
A kereső alapján Miskolcnak 77 olyan objektuma van az adatbázisban, amit még senki se keresett fel, így se fotó, se leírás nincs róluk.
A Miskolc Blog most játékot hirdet: keressük fel ezt a 77 objektumot, hogy teljes legyen a miskolci adatbázis. Mi is próbálunk majd minél többet, és arra kérünk benneteket, hogy ti is tegyetek így. Ha felkerül egy új jelentésetek, és elkülditek nekünk, azt kitesszük ide, a blogra is. 
Jó munkát!

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése