2011. június 30., csütörtök

Nehezen gyógyuló seb a városszövetben: a Centrum Áruház és környéke

Azt vettem észre, hogy azon a listán, amin a bejegyzésötleteket gyűjtjük, elég sok olyan van, ami a Centrum környékével kapcsolatos (és csak egy pozitív közülük). Ezért úgy döntöttem, hogy először írok magáról a Centrumról és környékéről.
Azon a területen, ahol most az áruház és a környező pusztaságok vannak, ugyanúgy városi utcák és házak voltak, mint máshol, sőt még egy patak is folyt. A régi térképen a Corvin utcának nyoma sincs, a hídház helyén zártsorú beépítés van.
http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html
A városrendezésnek nevezett rombolás a szocializmus éveiben következett be, ekkor bontottak le a modernizáció jegyében egész háztömböket, fedték le a Pece-patakot, nyitottak sosem volt új utcákat, és építették fel a tömegében-méretében-jellegében abszolút nem történeti városközpontba illő Centrum Áruházat, hídházat, húsipar-házat (utóbbi kettő védelmében megjegyzem, hogy legalább a tömegükkel és a magastetős kialakításukkal igyekszenek illeszkedni a környezetbe, de ez itt nem elég).

Ha a légifotóra ránézünk, csak a tömb délkeleti részén maradt meg némi a régi beépítésből (itt a jól kivehető ferde vonal az egykori Pece medre), amúgy az egész inkább egy városszéli dobozáruház-negyedre emlékeztet, de semmiképp sem történeti belvárosra. És ez sajnos a helyszínen is így van. Ilyen mértékű rombolás a város szövetében nagyon nehezen gyógyul be, ha begyógyul egyáltalán. Maga a Centrum Áruház 90-es évekbeli, posztmodernre hajazó átalakítása se javított a helyzeten, szerintem még rosszabb lett, mint volt.
De beszéljenek inkább a képek. 
A Centrum szemből. Tornyocskák, körablakok, álmagastető, áltégla. Púderrel trippert gyógyítás esete.

Ez az a köz, ahol egykor a Pece folyt. Ahogy látható, most más folyik itt.
A Centrum mögött.

A hídház.

A „húsipar” ház. Nem tudom, mi a neve, de ez a felirat állt rajta évtizedekig.

Kapcsolódó bejegyzések:

4 megjegyzés:

 1. Nem tudom, hogy az elozo "atment" -e. Ha igen az egyiket toroljetek...

  Miutan eleg idos vagyok, igy emlekkepeim is vannak a kornyekrol, az otvenes evekbol.

  A "hushaznak" nevezett epulet, amely sok bontas utan epult fel az az Elelmiszer Kisker. epulete volt.
  A foldszintjen volt egy husaruhaz, ami egy eleg jo bolt volt, mast is lehetett kapni benne.
  Most mobil szarokat arulnak a helyen.

  Az otvenes evekben a mai epulet Fo utca feloli sarkatol indult a lillafuredi busz, kikanyarodva a Fo utcara.

  Az akkor meg -a helyen allo hazak mellett levo- ures telekrol indult a tapolcai kettes. Olyan sokan akartak utazni(altalaban), hogy karamot is epitettek kesobb, ugy mint Tapolcan.

  Ami az utcat illeti, emlekkepeim szerint a Pece arka meg megvolt, a mai Regiposta utca vonalaban. (ezt huztak kesobb csobe...)

  A patak felett egy fahid volt, a gyalogos forgalom celjara.
  Ami erdekesebb, a hid elott volt egy "korforgalom", valojaban buszfordulo.

  Az utca burkolata, mint Miskolc legtobb utcaja macskakoves volt.

  VálaszTörlés
 2. Én is nemrég jártam végig a Pece látható szakaszát és eljutottam ebbe a közbe. Az emlékeim szerint elég sajátos módon a bejárati kapu dufartja melletti árokban folyt be a Pece az Ady híd alá .Sajnos képeket nem sikerült csinálnom .

  VálaszTörlés
 3. Régóta tervezem, hogy végigfotózom ide a blogra a Pece látható nyomait a belvárosban. Előbb-utóbb biztos meg is csinálom :-)

  VálaszTörlés
 4. CSAK A HIDHAZ EPITESERE EMLEKSZEM. NAGY HIRVERESSEL EPULT, LEGALABBIS MISKOLCI SZINTEN.

  VálaszTörlés