2012. március 23., péntek

Műfű, műutcakő, műbicikliút, műváros

Tegnapi hír, hogy már „terül” a műfű a Zöld Nyíl diósgyőri szakaszán. De miért nem igazi? Ráadásul pont Diósgyőrben, a Bükk közvetlen közelében? Technikailag kivitelezhető lenne, láttuk nyáron Braunschweigban, de nem kell olyan messzire menni, Szegeden is meg tudták csinálni.

Braunschweig

Szeged. Kép forrása: http://kozeg.blogspot.com/2012/03/uzemkezdet-szegedi-kettesen-uj.html
Emlékszünk még a belvárosi csodálatos pressbeton felületre is (amit alig fél évvel az elkészülte után javítani kellett). 

készül a tartós, időtálló, strapabíró, fagyálló, és legfőképpen esztétikus kőutánzatú burkolat

Persze meg tudják magyarázni műszaki érvekkel azt is, hogy miért nem kőburkolat lett a sínek között (mint ahogy sok más helyen van a világban), és azt is, hogy miért nem igazi fű lesz, de ahhoz képest, hogy „a program célja, hogy Miskolcon a világ egyik legmodernebb villamosközlekedése jöhessen létre”, kicsit sok ez a kompromisszum. Ez az egész a forgalomtechnikai eszközökkel kialakított kerékpárútra emlékeztet. Miért csak az álmegoldások jutnak nekünk? Aztán gumicsontként odadobják, hogy „Döntsük el együtt, hogy milyen legyen Miskolc új villamosa”, ami annyit takar, hogy kiválaszthatjuk a színét. Ami nem baromira mindegy, ha úgyis teleragasztják reklámmal?
Mondjuk van, aki szerint már annak is örülhetünk, hogy Diósgyőrben nem egyszerűen a betont festik zöldre.

Kapcsolódó bejegyzések:

4 megjegyzés:

  1. Én még a sétálói utcai szakaszon is el tudtam volna képzelni az igazi füvet. Autók meg ne járjanak be. Minek. Minden épület (bolt) hátulról megközelíthető.

    VálaszTörlés
  2. arról meg már ne is beszéljünk, hogy milyen remek marketingesei vannak a ződnyílnak, hogy pár óra alatt 15 ezer embert bírtak rá a szavazásra, úgy, hogy a fele a róla szóló hírek megjelenése _előtt_ szavazott. bámulatos, komolyan.

    ahogy az is az, hogy hiába nő órák alatt fokozatosa több ezerrel (!) a szavazók száma, az arányok századra ugyanazok maradnak. milyen érdekes.

    VálaszTörlés
  3. :-D Hát így még nagyobb gáz az egész.

    VálaszTörlés
  4. Én szerintem is jó ez a műfüves villamos pályatest Diósgyőri Majláthnál.

    VálaszTörlés