2012. május 24., csütörtök

Miskolci neogótika

Mint sokaknak, nekem is a gótika a kedvenc korszakom. Az építészeti stílusok között egyedülálló abban, hogy nem az antik építészet eszköztárát használja, így a történeti stílusok közül ez az egyetlen északi.
Korábban már írtunk a miskolci gótikáról. Gótikus jegyeket azonban nemcsak középkori épületek hordoznak: a XIX. században (sok helyen a XX. századba áthúzódóan) volt egy gótikus újjáéledés Európa szerte.
Magyarországon a neogótika kevésbé tudott gyökeret verni, mert akkoriban német stílusnak tartották (így is hívták: ónémet stíl). Miskolcon nincs is túl sok ilyen épület. Én most így hirtelen négyet, illetve inkább csak hármat tudok megemlíteni.
Az egyik a Városház téren van:





A másik a Széchenyi utca 14. alatt:



Érdekes, hogy mindkettő inkább angolos, mint németes, főleg a főutcai a Tudor-íves bejáratával. Ez utóbbi épület egyébként nagy kedvencem, nagyon finom a részletképzése és szépek az arányai. Külön kedvencem a gótikus keresztboltozattal ellátott kapualja:


Érdekes ugyanakkor, hogy az udvari homlokzat egyáltalán nem gotizál:


A táblája szerint a XVIII. század végén épült és eredeti formájában maradt fenn, de én ezt kizártnak tartom, mert a gotizálás jóval később jelent meg az építészetben. 


Ha ez az épület ebben a formájában valóban XVIII. század végi lenne, akkor világszínvonalú kuriózumnak számítana.

A harmadik természetesen a Kálvária a stációival:



A negyediknek pedig valójában csak egy tisztán gótikus eleme van, de az annyira erőteljes, hogy az egész épületnek gótikus jelleget kölcsönöz:


Biztos, hogy van még több neogótikus épület is Miskolcon. Ti miket ismertek ezeken kívül?

Kapcsolódó bejegyzések:

2 megjegyzés:

  1. -Antal József azaz 'Berze' parkban a sarkon épült új ház? :)

    -valamint a Mikes Kelemen utca északi oldalában is van egy gótikusnak nem nevezhető, de tán arra játszó családi ház.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen... A Mikesen lévőt nem ismerem, de az Antall József parkban lévő elég gáz. Látszik, hogy a mai építészek már nem tudnak "stílben tervezni". Meg hát a neogótika korszaka a XIX. század volt.

    VálaszTörlés