2011. március 25., péntek

Bicikliút "hálózat"

"már meglévő 5,74-es kerékpárút-hálózat"
Ez a pofátlanság csimborasszója. Aki kerékpárútnak, sőt hálózatnak nevezi azt, hogy egy járda közepére odafestenek egy sárga csíkot (akár buszmegállókban is), az sosem próbált biciklivel közlekedni városban.
"Az első terveket – és az azóta történt módosításokat – a miskolci Nóvia Kft. készítette. A tervek szerint a nyomvonal önálló, egy kilométer hosszú kerékpárúttal indul a Tiszai pályaudvartól az ózdi vasútvonal alatt vezető aluljáróig, és a Szinva déli partján fut. Ezután a kisforgalmú Hadirokkantak útján vezet tovább a Szinvapark mélygarázsa előtti körforgalomig, majd a Király utca keresztezése után gyalogos- kerékpáros övezetben halad át a lakótelep terén. A Corvin utca keresztezését követően az Arany János utcában folytatódik. A Szinva-terasztól az Erzsébet térig tartó szakasz az IVS keretében gyakorlatilag már elkészült, de sor fog kerülni néhány módosításra. Az Erzsébet teret követően a nyomvonal a Szent István térre, onnan a Városház térre vezet, majd a Dózsa György utcán át éri el a Vologda utat, amelynek déli oldalán önálló kerékpárút épül. A kerékpárutat a Kőporos utcába vezetik át, ahonnan a kisforgalmú Kőporos – Andor – Károly – Liszt Ferenc – Maros utca vonalon haladva rátér az Andrássy útra, s egészen a Mónus Illés utcáig annak déli oldalán halad. Innentől pedig egyenes az út a Könyves Kálmán és Köztársaság utcáktól a Diósgyőri várig. Megépül továbbá egy összekötő szakasz a belvárosban a Szemere u. – Arany J. u. kereszteződéstől a Szemere u. – Görgey – Lévay u. kereszteződés között."
Én nem nevezném újonnan épült kerékpárútnak azt, ami kisforgalmú utakon, gyalogosövezeteken halad keresztül, ráadásul párszáz méteres szakaszon többször keresztez lámpával 2x2 sávos utat (a "gyakorlatilag már elkészült" szakaszról beszélek).
Ez így nem több, mint a pályázati pénzek lenyúlása, ettől nem lesz az "alacsony részarányt képező hivatásforgalom volumenében jelentős fejlődés".
(A szerző télen-nyáron biciklivel közlekedik, ha nem kell nagy és nehéz dolgokat vagy kutyákat szállítania. Pedig van autója.)
A bejegyzés apropóját és az idézetek forrását ez a cikk adta:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése