2011. március 4., péntek

A Deszkatemplom

Deszkatemplom
A tetemvári Deszkatemplom története nem a jelenlegi épülettel kezdődött. Ugyanezen a helyen már valószínűleg 1637-ben is állt egy templom. Pontosan nem tudjuk, hogy milyen volt, de minden bizonnyal az építőanyaga annak is zömmel fa lehetett. A második templomot 1724-ben építették, szintén fából. Ezt már deszka templomnak nevezték.
Kép forrása: Fából és deszkából. A miskolci Deszkatemplom
Elég hamar szűkösnek bizonyult ez is, ezért már 1806-ban le akarták bontani. Végül több évtizedes toldozgatás-foldozgatást követően 1937-ben valóban lebontották.
Az új templom tervezésére pályázatot írtak ki, ezt nyerte meg Szeghalmy Bálint azzal a tervvel, ami alapján aztán felépült az általunk is jól ismert templom. (Ő tervezte a martintelepi református templomot és az 1956-ban szétlőtt régi avasi kilátót is). Az új épület 1938-ban lett kész.
Aztán valakik 1997 december harmadikának éjjelén felgyújtották.
Kép forrása: http://www.hajnalgeza.hu/szakiras/deszkatemplom.html
A továbbiak szempontjából fontos tudni, hogy az eléggé ortodox szemléletű magyar műemlékvédelem nem támogatja (és nem is engedi) a teljes rekonstrukciót. A teljes rekonstrukcióra Varsó háború utáni újjáépítése kínált precedenst. Ez volt az az eset, amire hivatkozva az ortodox műemlékesek is elfogadták, hogy háborús pusztulás esetében elképzelhető a rekonstrukció, ha rendelkezésre állnak hiteles adatok.
Szerencsére esetünkben is a rekonstrukció valósult meg, amit komoly kutatómunka előzött meg: a szakemberek felkutatták az eredeti terveket, összegyűjtöttek archív fotókat, alaposan felmérték a még megmaradt épületszerkezeteket. A rekonstrukció generáltervezője a Műépítész Kft. volt, a belsőépítészeti terveket zömmel a Hadas Műterem készítette. A templombelső végül nem a tűzvész előtti állapotra lett helyreállítva: a tűzvész során előkerült a torony téglafalában egy csúcsíves nyílás, ebből emeleti toronykarzatot alakítottak ki.
Kép forrása: http://hadas.hu/index.php/szakralis-epuletek/megvalosult-munkak/szakralis-epuletek/
Aki a Facebook-oldalunkat követi, az tudja, hogy tegnaptól a templom a Google Earth-ön is megtalálható.
A bejegyzésben szereplő információk forrása: Balogh Judit – Dobrossy István szerk.: Fából és deszkából. A miskolci Deszkatemplom. Miskolc, 1999, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár és Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése