2011. szeptember 20., kedd

Miskolc építészettörténetileg legjelentősebb épületei

Az egyik legjobb összefoglaló jellegű könyv a magyarországi építészet történetéről a „Sisa–Wiebenson”. Érdekessége, hogy először az Egyesült Államokban jelent meg (angol nyelven), a világ egyik legrangosabb műszaki egyetemének, az MIT-nek a kiadásában.
Kíváncsi voltam, hogy Miskolcról mi van benne. (Azt azért elöljáróban elmondom, hogy nem túl nagylélegzetű mű, egyetlen 367 oldalas kötetből áll.)
Tehát, a helynévmutató szerint négy említés van a könyvben Miskolcról. 
Ebből az egyik az avasi templomról szól (p. 73.), azt illusztrálva, hogy a városokban viszonylag sokáig tartott a késő gótika (1489-re fejeződött be az épület csarnoktemplommá alakítása. Kép sajnos nincs hozzá).



A második említés az 1863-ban elkészült Kazinczy utcai zsinagógáról szól (p. 206.). Ennek több különlegességét is kiemeli: a hosszanti elrendezést, a vastámaszokat, hogy ez Ludwig Förster második zsinagógája (az első a méltán híres Dohány utcai Budapesten), és hogy a félköríves stílust orientalizálás nélkül használja, így a homlokzata szinte teljesen megegyezik az általa tervezett egyik bécsi temploméval.

Kép forrása: wikipedia.hu
Harmadjára az egyetemi fűtőmű következik (p. 312.), mint a szocialista-realista korszak egyik kiváló alkotása (Schall József, 1950 körül). Ezt épp mostanában alakítja át a város Science Múzeummá.

Kép forrása: HVG.hu
A negyedik említés szintén az egyetemhez kapcsolódik (p. 312.). Idézem, mert annyira szép: „nagyszerű mindaz, ami a torzóban maradt miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem első két üteméből (1949–1954) megvalósult”. A tervezők (Janáky István, Farkasdy Zoltán, Jánossy György, Raáb Ferenc, Zalaváry Lajos) eredetileg a dániai Aarhusi Egyetem mintájára illesztették a tájba az épületeket. A terveket az építés közben többször módosítaniuk kellett, így lett a nyerstégla megjelenésűnek tervezett épületekből kőburkolatos. Kár, mert így nem szerepeltethetjük őket sorozatunkban :-)


Gyanús volt, hogy a diósgyőri vár nincs benne a könyvben. Természetesen benne van (p. 49.), csak a névmutató nem listázza Miskolcnál. Ez egyébként az egyetlen épületünk, amiről illusztrációt is közölnek, konkrétan egy alaprajzot.


Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése