2011. január 28., péntek

Északkelet-Magyarországi Ipartörténeti Emlékház

Múlt héten egy kedves barátom invitálására az Északkelet-Magyarországi Ipartörténeti Emlékházban jártunk. Amit tudni kell a helyről az az, hogy a Vár utca és a Bartók Béla utca sarkán van (a Szinva-híddal átellenben), és az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány üzemelteti. 

Egyelőre főleg a DIGÉP-pel kapcsolatos tárgyak, emlékek vannak benne, de a távlati cél a teljes régió ipartörténetének bemutatása. Három lelkes egykori digépes vezetett körbe bennünket: Kripkó László (a DIGÉP egykori vezető tervezője, majd milánói szervizmérnöke), Szedlacsek József (a DIGÉP egykori főkonstruktőre) és Tóth Tibor (a DIGÉP-ben készáruraktáros volt). A fenti képen őket láthatjuk az épület előtt. Néhány fotó a kiállításról:

 Ehhez hasonlóak rozsdásodnak a kohászat területén:

Mint a gyár történetének leendő kutatója, különösen örültem a szépen katalogizált fotótárnak:
Nagy élmény volt ezeket a szakembereket hallgatni, akik megélték és létrehozták mindezt, ami számunkra már – sajnos – történelem. Hatalmas szeretettel és hozzáértéssel beszéltek a gyárról, a termékekről, az életről a kolónián. Mindenhol azt hallani, hogy Miskolcnak le kell vetkőznie az iparvárosi múltat. Máshol is leírtam már, és itt is megteszem: véleményem szerint erre a múltra büszkének kell lenni, az ipar kultúrát épített, és megkerülhetetlen része a városunk múltjának és jelenének is.
Az Emlékház a Bartók Béla utca 1. szám alatt található, kedden és pénteken 10-től 13 óráig látogatható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése